Flashig stadsbil på Östermalm eller lerig familjefraktare på landet?
Vi utsatte nya faceliftade Land Rover Discovery Sport för ett familjetest på bondvischan.
Det är en gåta att bilen som kostar som en XC60 men fungerar som en XC90 bara sålt i 205 exemplar i år.
Det första som slår oss när vi börjar köra nya uppdaterade Discovery Sport är att det är svårt att avgöra om det är en aningen brummig bensinare eller en silkeslen diesel som sitter under huven. Land Rovers nya dieselfyra är såpass smidig att vi måste öppna tanklocket och tjuvkika om det stämmer. Jo, det är faktiskt en diesel. Motorn är förvisso ingen raket men den har betydligt lenare gångkultur än Volvos dieselfyror som upplevs knattriga när de monteras i premiumbilar som närmar sig miljonen med lite extrautrustning. Den gamla traktorkänslan i Land Rovers tidigare dieslar är helt borta och motorn är nästan lika len som en bensinare. Bland marknadens bästa dieselmotorer, även om den får ligga i vid hård körning och inte bjuder på så mycket extra knuff i omkörningarna.
Bilen är riktigt rymlig för en stor barnfamilj och både de små och stora barnen hyllar bilen. Vilka sköna stolar, säger 15-åringen, och vad tyst bilen går. Treåringen somnar snabbt, vilket är ett gott betyg. Och 11-åringen hyllar den höga och rymliga sittpositionen i baksätet. Dessutom finns en tredje stolsrad att fälla upp vid behov.
De vuxna kan heller inte klaga, framsätena är mjuka och sköna både korta och långa färder.
Land Rovers modellnamn kan vara lite knepiga att hålla isär. Vad är egentligen skillnaden mellan en Discovery och en Discovery Sport? Jo, den är lite nättare och sportigare än en vanlig Discovery, lite mindre bruksig för terrängen. Och en prislapp som är lite mer human. Så kanske borde den stannat på Östermalm, Sveriges Range Rover-tätaste plats? Vi tog ut den på kurviga landsvägar och leriga gårdsuppfarter norr om Stockholm i alla fall.
Och bilen klarar det mesta. Den är väldigt tyst och komfortabel oavsett underlag och vägar. På motorvägar svävar den fram med låg ljudnivå och på små landsvägar med den billigaste och grövsta svenska asfalten går den lent och tystare än nästan alla andra bilar. Fjädringen sväljer fjolårets gropar från tjällossningen med bravur.
Kanske kan man önska sig en rappare och mer direkt styrning, men det skulle nog förta en del av den avslappnade körkänslan. Bilen är helt klart en mycket bra kompromiss både som bruksig och skitig arbetshäst på gården, komfortabel långfärdsbil och ganska glamourös stadsbil. Gropiga åkrar var inga problem för Discon, men de nyplöjda leråkrarna vågade vi oss inte på.
Så långt är allting bra med bilen, men visst finns det en del svagheter. Infotainment-systemet är förvisso uppdaterat med faceliften och bilen har fått ett digitalt instrumentkluster, men det är alltjämt en aning omodernt och svårnavigerat på touchskärmen. Här ligger inte Land Rover och Jaguar i framkant.
Vad innehåller då faceliften mer? Jo, nya strålkastare ny grill, nya bakljus och omknådade stötfångare. Under skalet har det hänt desto mer med drivlinan, som den delar med nya Evoque. Den innehåller även en mildhybrid som ska sänka dieselförbrukningen en del. När det gäller interiören är det förutom nya infotainmentsystem även nya dörrsidor och ny mittkonsol.
Totalt sett är det en komfortabel och praktisk suv som ligger i framkant i sitt segment. Bland det skönaste du kan åka i när det gäller en lite större suv i dag. Dessutom är bilen klart terrängkompetent. Men den som är gasglad bör välja något av de starkare bensin- eller diselalternativen.
Medan Volvo har skeppat i väg över 12 000 XC60 och XC90 i år i Sverige har Land Rover sålt blott 205 Disco Sport. Det är något vi tycker är mycket märkligt, för här har du chansen att vara unik och individuell och sticka ut ur massan. Och med de aktuella erbjudandena så kostar bilen som en XC60, men för den större familjen på landet presterar den som en XC90. Och Land Rovers diesel är klart trevligare än Volvos om du vill åka med oljebrännare. Bilen ska även komma som laddhybrid, vilket kan göra den konkurrenskraftig på svenska marknaden med dess nya högre fordonsskatter.
Ja, utan tvekan, fler borde gå på Disco i Sverige!
Köpa
+++
I grund och botten är Disco Sport en ganska dyr bil som i regel landar norr om en halv miljon kronor. Men just nu har Land Rover flera attraktiva kampanjer där bilen rabatteras med omkring 100 000 kr, det gör den riktigt prisvärd och billigare än motsvarande XC60. Dessutom finns privatleasingerbjudanden från 4995 kr, det är ganska svårslaget.
Äga
++
Land Rover är inte kända för att ha de högsta andrahandsvärdena, men bilen är ganska attraktiv som modell och det kommer att finnas få exemplar på begagnatmarknaden, så du bör få någorlunda bra betalt när det är dags för byte.
Köra
++++
Bilen känns trygg och stabil på de flesta underlag och går mjukt och fint även på dåliga vägar. Det är lätt att köra avslappnat med Discovery Sport på längre motorvägskörning. Dieselmotorn är ingen raket, men väldigt tyst och len och passar bilens karaktär.
Säkerhet
+++++
Bilen testades i sin första upplaga av Euro-Ncap 2014 och fick full pott. Sedan dess har konkurrenterna blivit ännu säkrare. Disco sport har de senaste hjälpsystemen och som en större suv ligger den i toppskicket säkerhetsmässigt.
Miljö
++
Visserligen har den mildhybridteknik, men det är svårt att få mer än godkänt ändå med en dieselmotor som kraftkälla i en stor suv. Dock går bilen ganska snålt och släpper ut relativt lite CO2 för sin storlek.
Komfort
+++++
Sköna säten, skön fjädring, tyst och lugnt i bilen. Discovery Sport är helt enkelt en mycket komfortabel bil och bland det skönaste som finns att åka med i sin klass.
Utrymmen
++++
Rejält med svängrum både i fram och bak, och du sitter högt och skönt. Tredje sätesraden är ganska trång och främst till för barn, men fungerar bra för daglig skolpendling på landsbygden. Bagaget är väldigt rymligt så länge du inte fäller upp extrasätena.
Helhet
+++
En riktigt trevlig suv, och det är orättvist mot en så här bra bil att den bara sålt i 205 exemplar i år, fler borde våga gå på Disco!