Ställer du rätt frågor när du tittar på lyxiga SUV:ar? Audi SQ8 e-tron slukar mycket energi – men den gör lyckligtvis också väldigt mycket bra.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev
Om bränsleförbrukningen är det första du frågar om när du står hos bilhandlaren och ska köpa en Lamborghini Urus eller Audi RSQ8 har du hamnat på fel ställe. I den här typen av potenta lyxbilar borde det finnas tusen frågor att besvara innan man ens kommer till en diskussion om förbrukning.
Detsamma borde gälla för elbilar i samma klass. Ändå är räckvidd och förbrukning det första som kommer upp när elbilar är energihungriga – långt före nivån på lyx, komfort, kraft eller körbarhet. Det är inte rättvist. Audi SQ8 e-tron slukar el som ett tivoli – men tack och lov kan den göra mycket mer än så.
Tre elmotorer
Det första man frågar sig är förstås vad odjuret är kapabel till. Audi SQ8 e-tron är utrustad med tre elmotorer: en på framaxeln och två på bakaxeln. Tillsammans producerar de inte mindre än 503 hk och 973 Nm. Det är bara fyra hk från den bensindrivna motsvarigheten, SQ8, och tillräckligt för att knuffa alla 2,7 ton tyskt stål från 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder.
Det är kraften och vikten som definierar hur Audi SQ8 e-tron körs. Den skarpa accelerationen från stillastående är en sak, accelerationen i mellanregistret är en annan. I SQ8 e-tron finns det alltid tillräckligt med vridmoment för att få skjuts fram i trafiken, nästan oavsett hur snabbt du redan kör. Den tunga vikten ger också Audi SQ8 e-tron en omisskännlig tyngd på vägen. Det känns att man kör en maskin av hög kaliber. Det ger stabilitet och en känsla av säkerhet, eftersom du känner att bilen kommer att plöja igenom alla oförutsedda hinder.
Vikten innebär också att den inte direkt är en djungelkatt. På kurviga landsvägar är den tung att hantera, trots att styrningen är tungt viktad och underredet är väl avvägt. När 2,7 ton SUV bestämt sig för att åka åt ett visst håll kan inte ens ingenjörskonst och 22-tums diamantskurna fäljar böja fysikens lagar. Och ja, du läste rätt. Det finns 22-tums fälgar på testbilen, men de är mirakulöst nog inte ett stort hinder för komforten. Luftfjädringen är komplex och bidrar till den tidigare nämnda stabiliteten samtidigt som den bibehåller en viss komfortnivå. Det illustrerar tydligt att Audi SQ8 e-tron är ett dyrt bygge.
Diamantskuren?
Ja, diamantskuren! Det låter dyrt eftersom det är det. De stora fälgarna, diamantskurna ur ett enda stycke aluminium, är ett kostsamt Audi Sport-tillval. Med sina matchande 285/35-däck gör detta tillval också bytet till vinterdäck dyrare.
Audi SQ8 e-tron är som sagt en lyxbil av finare modell och kostar runt 1,2 miljoner kronor. Det återspeglas även i utrustningslistan. I testbilen finns en hel del extra utrustning, såsom B&O-ljudsystem, LED Matrix-strålkastare och Valcona-läder. Det blir inte billigare bara för att bilen är eldriven. Testbilen levereras också med S-sportstolar som alla kan sitta bekvämt i. Resten av kupén är som en Q8 e-tron (tidigare bara kallad e-tron) alltid har varit, och det finns inget att vara ledsen över. Här finns diskret tysk lyx och material av högsta kvalitet.
Bakom läderratten finns en 12,3-tumsskärm som har allt du behöver. Men åldern börjar ta ut sin rätt på den 10,1 tum stora infotainmentskärmen, som också fanns i 2019 års e-tron. Med den åldern skulle det kunna vara värre, och skärmen är fortfarande responsiv och tydlig i sin upplösning. Layouten är också snygg, men undermenyerna blir snabbt röriga. Den dedikerade 8,6-tumsskärmen för luftkonditionering har bidragit till Q8-hyttens exklusiva utseende ända från början – men den är verkligen inte praktisk. Den är placerad så lågt att du hela tiden måste hålla ögonen borta från vägen för att se var dina korvfingrar träffar de små ikonerna.
Förbrukning är ett fult ord
Ett kraftpaket fyllt med komfort, vikt, lyxutrustning, mjuka material och ett pris som understryker att det är en lyxbil. Så nu är det nästan bara det fula ordet kvar att fråga om: hur är det med räckvidd och förbrukning? Audi SQ8 e-tron är utrustad med ett massivt batteri med en nettokapacitet på 106 kWh, vilket egentligen inte spelar någon roll. För precis som en stor bensintank inte gör något för bensinekonomin, gör ett stort batteri ingenting för elförbrukningen. Förbrukningen anges till 26,3 kWh per 100 km på en bra dag med medvind, vilket på papperet ger en räckvidd på upp till 454 km. I det kalla testklimatet med vind och våta vägar har jag inga förhoppningar om att köra mer än 300 km, inte ens om jag kör lugnt och försiktigt.
Om glaset ska ses som halvfullt är SQ8 e-tron verkligen exakt när den mäter den faktiska räckvidden i displayen. Den säger till mig att jag kan köra 300 kilometer på en ”full tank”, och det är sant. Om glaset ses som halvtomt är 300 km från ett 106 kWh-batteri verkligen inte bra. Jämfört med den bensindrivna Audi SQ8 med 507 hk från en V8 ligger den på 8,3 km/l, vilket med en 85-liters bränsletank ger en räckvidd på 700 km (om du kör riktigt bra). Även om man drar av 200 km från den bensindrivna SQ8:s räckvidd så får man ändå mycket på en tank.
Nya glasögon
Det är dags att vi ser elbilar som de bilar de är gjorda för att vara, mer än bara elbilar med räckvidder, kilowattimmar och laddkurvor. Audi SQ8 e-tron är på många sätt en riktigt lyckad lyx-SUV som levererar prestanda, komfort och kvalitet. Som alla andra lyxiga SUV:ar är den också törstig, och det ska den inte diskvalificeras för bara för att den är eldriven.
Jag inser att 300 km inte är en lång räckvidd, men om du inte behöver mer än så dagligen, och du ändå tar flyget för att åka skidor i Courchevel, bör du åtminstone överväga Audi SQ8 e-tron. Här får du fortfarande unna dig lite lyx – bara på ett lite grönare sätt.
Audi SQ8 e-tron
Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 503 hk / 973 Nm
0-100 km/h: 4,5 sekunder
Topphastighet: 210 km/h
Förbrukning: 26,3 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 106 kWh (användbart)
Räckvidd: 545 kilometer*
Laddningskapacitet: 170 kW
Mått (L/V/H): 492/194/163 cm
Egenvikt: 2725 kilo
Dragvikt: 1800 kilo
Bagageutrymme: 569 liter + 62 liter fram
Pris: 1 202 900 kr (Q8 E-Tron finns från 925 300 kr)
*Räckvidden anges för SQ8 utan utrustning. Som testad är räckvidden 525 kilometer.