Audi Q8 e-tron Sportback ger det stora eldrivna flaggskeppet en coupéform. Men varför välja Q8 e-tron som coupé?
TEXT & FOTO Jacob Dalby
Är det inte lite märkligt? Alltså coupéversionerna av stora SUV:ar. Ett försök att göra stora SUV:ar mer sportiga, eller hur? Borde vi inte hålla de praktiska SUV:arna åtskilda och de sportiga kupéerna? Det är mycket sällsynt att en SUV blir utpräglat sportig.
Nåväl. Oavsett vad du (och jag) tycker om konceptet är det ett faktum att coupé-SUV:ar säljer, så biltillverkarna kommer naturligtvis att fortsätta tillverka dem. Det är därför som faceliftet av Audi Q8 e-tron naturligtvis inkluderar Sportback-versionen.
Ansiktslyftningen är inte mycket att titta på visuellt, men lyckligtvis finns det betydande förbättringar av tekniken under huden i form av ett nytt och större batteri med längre räckvidd. Detta i sig är en mycket viktigare uppdatering för Q8 e-tron än den uppdaterade designen.
För designen gör inte jättemycket intryck – i själva verket är designen ganska anonym. Och om du frågar mig så ser den ganska bra ut. Om du vill sticka ut lite finns Q8 e-tron nu tillgänglig med en ljusramp över fronten, precis ovanför Audi-logotypen.
Den är solid
Det här är Audis elektriska flaggskepp. En stor, tung och lyxig best. Långt ifrån ett försök att rädda planeten, det är en förtroendeingivande, lyxig och exceptionellt solid elbil med alla bekvämligheter du kan förvänta dig av en elbil i den dyra änden av skalan.
Du sitter helt isolerad från buller i en exceptionellt solid kupé. Och solid är nyckelordet hela tiden, för Q8 e-tron osar kvalitet och förfining. Köregenskaperna är lätta och allt sammantaget ger det en mycket förtroendeingivande upplevelse bakom ratten.
Luftfjädring är standard och komforten är därför redan mycket bra. Det finns inga problem varken på landsväg eller motorvägen, Q8 e-tron flyter över asfalten. Å andra sidan kämpar underredet med hårda stötar i låga hastigheter – oavsett storleken på fälgarna.
Testbilen är utrustad med 19-tumsfälgar, vilket är de minsta fälgarna som finns tillgängliga för Q8 e-tron. Trots de små fälgarna har underredet fortfarande en märkligt ojämn gång över hårda gupp i låga hastigheter. Konstigt och lite irriterande – särskilt om du bor vid en ojämn väg. Det kan bli irriterande i längden.
Q8 e-tron kommer i två varianter; 50 och 55, och testbilen här är det billigaste sättet att ta sig till coupéversionen Q8 Sportback 50 e-tron quattro Proline. 50-varianten levereras med ett batteri på 89 kWh och den ”korta” räckvidden på 499 km till ett startpris på 956 200 SEK.
Inte precis ett litet pris och långt ifrån ett pris som många har råd med. Oavsett vilket visar det sig att grundvarianten faktiskt är mer än tillräckligt. Å andra sidan saknar testbilen utrustning som man inte kan vara utan i Q8 e-tron. Mer om det senare.
Den lilla är mer än tillräcklig
Skillnaderna mellan den lilla och stora varianten är få, och det större antalet av den stora varianten är helt irrelevant för de allra, allra flesta människor.
För det första har den stora mer kraft. 408 hästkrafter i den stora mot 340 hästkrafter i den lilla. Men vridmomentet är exakt detsamma, så jag märker sällan att det finns mindre kraft tillgänglig. Skillnaden i sprint till 100 km/h är bara 0,4 sekunder.
När det gäller räckvidd, vilket är vad de flesta elbilsägare bryr sig om, är räckvidden 499 kilometer på en full laddning i den lilla och 593 kilometer i den stora. Det skiljer alltså knappt 100 km. Men väldigt få människor behöver mer än 499 km på daglig basis – eller de nästan 400 km som du realistiskt sett kan få ut av en full laddning.
Den sista skillnaden är hastigheten under laddning. Här är den lilla dimensionerad för maximalt 150 kW medan den stora är dimensionerad för 170 kW. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns några elbilar som laddar med maximal hastighet från början till slut. Så den stora kan ha en högre topp, men på en laddning från 20 till 80 procent betyder det praktiskt taget ingenting.
Varför Sportback?
Ja… Varför betala mer för en mindre praktisk bil? Frågan har ställts förut och i slutändan är det en smaksak. Om du är mer intresserad av coupédesignen på din SUV är det Sportback du ska välja.
Det finns dock fortfarande några skillnader som är värda att beakta. För det första är bränsleförbrukningen för Sportback något bättre än för den vanliga SUV:en. Sportback förbrukar 19,8 kWh/100 km medan den vanliga medborgaren förbrukar 20,4 kWh/100 km.
Man kan tycka att bagageutrymmet i Sportback är något mindre, men det är ingenting. Sportback rymmer 528 liter jämfört med 569 liter i SUV:en. Notera dock att det fortfarande är ett något mer fyrkantigt, praktiskt och användbart bagageutrymme i SUV. Takhöjden på baksätet i Sportback är riktigt bra.
SUV:en och Sportbacken väger lika mycket, 2 585 kg, och båda får dra 1 800 kg. Ingen skillnad här.
Som sagt, det måste vara för att du gillar Coupé-designen på Sportback bättre som du väljer den framför den vanliga SUV:en.
Utrustning du inte kan vara utan
Testbilen är som sagt ganska enkel och trots att Q8 e-tron är välutrustad med luftfjädring och liknande så finns det vissa funktioner som man inte kan vara utan i en bil av den här kalibern.
För det första känns det ganska billigt att framsätena inte är elektriskt justerbara. Det känns fel att sätta sig i en fin kupé och sedan behöva ta tag i en manuell spak och flytta sätet fram och tillbaka med egen kraft. Audi Q8 e-tron kommer att ha elektriskt justerbara framstolar till en extra kostnad.
Dessutom förtjänar bilen akustiska sidofönster som bättre håller ute omgivningsljud. Elbilar har inget motorljud, så det enda ljud du kommer att märka är vind- och hjulljud.
Dessutom finns det en del utrustning som jag personligen skulle välja. Bland annat teknikpaketet. Det innehåller B&O-ljudsystemet, den uppgraderade virtuella instrumenteringen, möjligheten att luftkonditionera kupén vid parkering och två laddningsportar: en laddningsport på varje sida kan vara praktiskt.
Jag skulle också välja 20-tums fälgar, men inte större än så. Om du är ute efter komfort kan du välja 19 tum, men personligen tycker jag att det ser för litet ut på en så stor bil. Å andra sidan bör du inte gå över 20 tum, eftersom det skulle äventyra den fina komforten för mycket.