Test: Är diesel rätt för Mazda CX-60?

Nya Mazda CX-60 finns som hybrid och med diesel-motor.

En sexcylindrig diesel-suv med längsgående motor och bakhjulsdrift år 2023? Japp! Vi kör Mazda CX-60 och ser om det är rimligt.

Text & foto: Simon Hallenslev

Det är 2023, så det är tydligt att plug-in-hybridvarianten kommer att göra det tunga jobbet för den välbyggda Mazda CX-60. Batteriet på 17,8 kWh, elmotorn på 175 hk och en elektrisk räckvidd på 63 kilometer är en no-brainer…

…för vissa! Om du kör många kilometer på långa sträckor blir det 175 kg tunga batteriet en tråkig dödvikt för den 4-cylindriga bensinmotorn. Här borde en smidig sexventilad 3,3-liters dieselmotor vara ett mer självklart val.

Men är det det? Och kan en dieselmotor kompensera för en del av det som PHEV saknar? Det är vad jag försöker ta reda på när jag testar Mazda CX-60 Diesel.

Kompensera för vad?
Det är ingen hemlighet att Mazda CX-60 PHEV inte har genererat ovillkorlig entusiasm på vår redaktion. Detta beror främst på ett hybridsystem som saknar sömlöshet och är kopplat till en raspig bensinmotor. Båda dessa är naturligtvis saker som en stor dieselhackare åtgärdar.

Men det finns också saker som en dieselmotor inte kan rädda i Mazda CX-60 – bland annat utrymmet. Trots yttermått som är överlägsna både en BMW X3 och en Audi Q5, är utrymmet i baksätet i CX-60 märkligt begränsat.

Dieselmotorn förändrar inte det faktum att Mazda CX-60 känns som lite av en tungviktare jämfört med sina konkurrenter. Av någon anledning är detta dock ett mindre problem i närvaro av dieselmotorn – i själva verket är det ganska passande!

Tungt arbete
Styrningen är fortfarande på den tunga sidan, och eftersom ratten är lika stor som ett serveringsfat, räcker det inte med en hand för en snabb parkeringsmanöver. Tyngden är inte en trevlig känsla i sig, men den känns märkligt nog mer passande när man har ljudet av en halvljummen dieselhuggare i bakgrunden.

Och lat är den! Motorn och drivlinan ser ut som något som är byggt för att få stryk på en byggarbetsplats – à la Toyota Hilux. Med en kapacitet på 3,3 liter och 200 hk är dieselmotorn inte på något sätt överbelastad, utan framstår istället som en vridmomentstark, tung arbetshäst.

Den grova drivlinan gör att förfiningen ibland brister. Speciellt när bilen är kall känns den automatiska växellådan klumpig. Lyckligtvis räddas starten av ett 48V mildhybridsystem som ger växellådan en liten elektrisk boost, vilket lindrar en del av klumpigheten.

Motorn är en härlig sak som påminner om de sexbenta banditer BMW är kända för. Med en acceleration från 0 till 100 km/h på 8,4 sekunder är den inte snabb, men stark och kapabel.

I varianten med 200 hk skickas kraften till bakhjulen för en oväntad touch av dynamik. Detta stöds av ett chassi som är på den fasta sidan. Men när den pressas är den inte blyg för att kränga och har sina utmaningar med att dölja den nästan två ton tunga vikten.

Kraften i diesel
En 3,3-liters diesel kopplad till en åttastegad automatisk växellåda. Vi vet alla vad ett sådant paket är bäst för, och det är långa resor! Dieselmotorn i Mazda CX-60 sitter bekvämt och brummar på 2 000 rpm vid 130 km/h.

Motorns låga ljudnivå motverkas av vägljudet som genereras av 20″-hjulen. Det stadiga underredet hittar inte heller sin balanspunkt på motorvägen, utan dansar lite mellan guppen och kräver korrigeringar.

Lyckligtvis hjälper det att kupén är väl sammansatt. Det finns läder och mjuka material ad libitum, vilket gör kupén till en trevlig plats att vara på. Ett välspelande Bose-ljudsystem kan också hjälpa till att överrösta vägbuller.

Det som hjälper mest är dock ekonomin, som är dieseldrönarens stora styrka. Under veckans test kör jag många motorvägskilometer, där CX-60 håller sig i ett stabilt intervall mellan 18 och 19 km/l. Det är fantastiska siffror som en platt laddhybrid bara kan drömma om.

Diesel eller hybrid?
Om jag var hos Mazda-återförsäljaren och var tvungen att göra ett blint val, skulle jag köra iväg i en dieselhelikopter. Motorn är fantastisk, och medan den naturligtvis eliminerar hybridsystemets egenheter, köper den också extra motivering för CX-60:s robusta uppträdande.

Mazda CX-60 PHEV kan köpas från 517 500 kronor och du får betala 493 400 kronor för CX-60 som diesel.

För det får du saker som 20″ lättmetallfälgar, uppvärmd ratt, head-up display och nyckellös start, vilket är en utmärkt utrustningsnivå.

Du saknar dock adaptiv farthållare, en elmanövrerad baklucka och adaptiva LED-strålkastare, vilket finns som tillägg.

Motorn gör inte bilen perfekt, men diesel är ändå rätt val för CX-60.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com