Tesla och fyra andra ledande teknikföretag anklagas för barnarbete.
Företagen stäms nu för att ha medverkat till barns död i koboltgruvorna i Kongo-Kinshasa.
14 familjer har i samarbete med International Rights Advocates lämnat in en stämningsansökan i USA, enligt Reuters.
Över 60 procent av världens kobolt bryts i Kongo-Kinshasa. Landet har länge haft problem med barnarbete i gruvorna. Kobolt är i dag en viktig råvara till lithium-jonbatterier som används i mobiltelefoner, datorer och elbilar.
Nu stäms fem av världens största teknikföretag Tesla Inc, Apple Inc, Alphabet Inc, Microsoft Corp och Dell Technologies Inc. anklagade för att ha medverkat till barnarbete och barns död i gruvorna.
Enligt stämningen från 14 familjer i Kongo-Kinshasa och organisationen International Rights Advocates ingick företagen medvetet i ett system med tvångsarbete som enligt familjerna ledde till död och allvarliga skador på deras barn. Det är första gången koboltindustrin drabbas av rättsliga åtgärder, men debatten om barnarbete har pågått länge.
Stämningsansökan innehåller starka bilder med barn med skadade eller saknade lemmar. Sex av de 14 familjerna ska ha mist sina barn i en tunnelkollaps i Kongo-Kinshasas gruvor.
Vissa av barnen som arbetar i gruvorna är så unga som sex år. De fick arbeta sex dagar i veckan och fick 15 kronor om dagen i lön.
– Jag har aldrig stött på en större skillnad i inkomstfördelning mellan botten och toppen i en försörjningskedja, säger slaveriforskaren Siddharth Kara.
– Dessa företag – de rikaste företagen i världen, dessa snygga prylframställningsföretag – har gjort det möjligt för barn att bli skadade och dödade för att få sin billiga kobolt,” säger Terrence Collingsworth, familjernas advokat, till Reuters.
Teslas Elon Musk har tidigare sagt att han vill få bort kobolt helt ur batterierna, och att de senaste batterierna innehåller mindre än tre procent kobolt.