Tillhör du dem som brukar köra mot gult vid rödljusen? Grattis, nu kan du få längre tid innan signalen slår om till rött. En svensk ingenjör har ordnat en ny världsstandard – efter att hans fru fått böter.
– Det är ett historiskt ögonblick, säger Mats Järlström till The Register.
Att bestämma i vilken takt trafikljusen ska slå om är en hel vetenskap. Längden på ljusföljden kallas förändringsintervall och bestäms genom en komplex ekvation. Ekvationen avgör bland annat hur länge trafiksignalen ska vara gul innan den slår om till rött. Under en ganska lång tid har en grupp ingenjörer hävdat att tiden som signalen har gult sken är alltför kort. Och nu verkar det som om de ska få rätt – tack vare en svensk ingenjör vid namn Mats Järlström, uppger brittiska tidningen The Register.
Allt började med att Mats Järlströms fru fick böter för att ha kört mot rött för några år sedan. Han hade lite svårt att ta det, så han bestämde sig för att överklaga hur signalerna byter färg.
I augusti träffades en expertpanel på det internationella ingenjörsorganet Institute of Transportation Engineers (ITE) för att behandla överklagan. Mats Järlström hävdade att formeln som används för att beräkna när det ska bli rött är bristfällig och fungerar dåligt för många korsningar. Formeln har hängt med ända sedan 1965. ITE fungerar so rådgivande organ för hur 90 länder programmerar sina rödljus.
Ingenjörspanelen har lyssnat på svenske Mats Järlströms argument och sett att formeln i dag fungerar dåligt för förare som håller på att svänga. Resultatet är att signalerna kommer att ändras i framtiden, intervallet för gult ljus kan bli längre. Men det lär dröja några år innan du märker det till vardags. Konkret kan det betyda att det gula ljuset förlängs från 3,2 till 4,5 sekunder vid högersvängar.
– Den gula trafiksignalen utformades första gången 1920 och 1960 presenterade forskare den grundläggande vetenskap som fortfarande används i dag för hur ljuset slår om,” säger Järlström till The Register.
– Det är ett historiskt ögonblick att nu uppdatera vetenskapen.