Svenske Ola tvingas spara 80 miljarder åt Mercedes

Och måste chocksänka CO2-utsläppen på bilarna

Om några veckor tillträder Ola Källenius som ny chef över hela Daimler AG, företaget bakom Mercedes. Stora utmaningar väntar för det svenska direktörsunderbarnet. Besparingar på 80 miljarder kronor måste göras – 10 000 anställda väntas få sluta. Och Mercedes bilar släpper ut mest CO2 i Europa.

Efter att ha gjort en kometkarriär inom Mercedes tar svensken Ola Källenius den 23:e maj över rodret i Daimler AG, en av världens största fordonstillverkare och en verklig kronjuvel i den tyska industrin. Ola Källenius har gått från praktikant till högsta chef på 25 år. Han får dock en tuff utmaning när han tar över efter Dieter Zetsche, snart 66 år, som varit Mercedes starke man i 13 år.

Nyligen kom siffror som visar att Mercedes bilar släpper ut mest CO2 av alla märken i Europa, 139 gram per km, skyhögt över EU:s mål på 95 gram per kilometer. Mercedes måste göra något radikalt för att undvika miljardböter till EU. Hittills har man bara presenterat en enda elbil, och den går ännu inte att köpa hos bilhandlarna.

Men vinsten har redan börjat rasa för Daimler. Vinsten gick ner 22 procent sista kvartalet ifjol, och enligt tyska tidningen Manager Magazin måste företaget spara över 60 miljarder kronor på personbilsdivisionen. Lastbilarna måste spara ytterligare 20 miljarder. Det innebär bland annat att Ola Källenius kommer behöva göra sig av med minst 10 000 kolleger av de 300 000 anställda på Daimler AG.

En annan åtgärd som Källenius sägs vilja göra är att avsluta samarbetet med Nissan. Tillsammans med Nissan har Mercedes utvecklat sin pickup X-klass, och det sägs att den inte kommer att få någon ersättare.

Ola Källenius har dock bra betalt för att lösa problemen: hans årslön är cirka 100 miljoner kronor. En stor del av inspirationen hämtar han från Sverige och svenska företag:

– För många är Sverige älgens land. När jag reser i mitt hemland så möter jag sällan vårt nationaldjur i skogarna. Vad som inspirerar mig mer är alla smarta enhörningar: startups som Spotify eller Soundclouds värderade till miljarder. Unga innovativa andar i ett öppet samhälle som omfamnar nya idéer som berikar livet varje dag.  I Sverige är digitalisering en lika stor del av vardagen som Abba och svenska köttbullar.Samtidigt fokuserar Sverige på hållbarhet och att bevara miljön. Anledningen är lika klar som luften i Lappland: Våra sjöar, öar, kuster, havet, ändlösa skogar och öppna landskap, har Ola Källenius berättat i sin blogg på Mercedes hemsida.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com