Svenska snilleblixten har räddat över en miljon liv

Säkerhetsbältet fyller 60 år - här är historien bakom

Svenska uppfinningen som räddat över en miljon människoliv fyller 60 år. Nils Bohlin var flygingenjören som kom på trepunktsbältet.  1959 blev bältet standard i Volvo PV och Amazon.  Men vet du hur du använder bältet rätt?

Trepunktsbältet var en revolution för sökerheten när det uppfanns i slutet av 1950-talet. Nils Bohlin (1920-2002) arbetade som flygingenjör hos Saab med katapultstolar innan han gick över till Volvo. Kanske var det därför han insåg vikten av att sitta fast i stolen. När han kom till Volvo vidareutvecklade han ett bilbälte Vattenfall tagit fram.

Volvo Amazon och Volvo PV blev för 60 år sedan, 1959, de första bilmodellerna i världen med trepunktsbälte. Volvo och Nils Bohlin fick patent på det revolutionerande bältet. Men i stället för att behålla det för sig själv öppnade de patentet för alla som ville använda bältet. Numera finns det i alla världens bilar och det har röddat mer än en miljon människoliv.

I Sverige och Europa är vi duktiga på att använda säkerhetsbältet.  USA har sämre siffror, som delvis berott på lagstiftningen.

Det unika med trepunktsbältet är att det ökar skyddet för alla åkande vid alla typer av olyckor. Sitter du rätt bältad i bilen ökar chansen att överleva en krock med cirka 50 procent.

Men varför använder inte alla bältet om effekterna är så goda? En vanligt åsikt är paradoxalt den att bältet skrynklar kläderna därför åker man hellre utan.

Andra föreställningar är att det skulle vara farligt att sitta bältad om man skulle hamna sittande upp och ner i bilen, att det är obekvämt eller att airbag och ratt ger fullgott skydd eller så handlar det om ren okunskap. Det finns de som tror att man klarar att hålla emot med händerna vid en krock. Det gör man – om man är väl förberedd och bilen inte körs snabbare än sju kilometer i timmen.

Grundprincipen för trepunktssäkerhetsbältet  från Volvo är densamma som 1959 när Volvoingenjören Nils Bohlins patenterade uppfinning blev standard i Volvos bilar.

Så här ska bältet sitta för optimal säkerhet:

* Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. De nedre bandet ska sitta över höftbenet ner mot låren, inte över magen. Bältet ska dras åt när det sitter på plats. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd. Bältet får inte vara vridet eller skadat.

* Gravida ska använda bältet under hela graviditeten. Bältet ska ligga tätt an mot axeln med den diagonala delen mellan brösten och på sidan av magen. Höftdelen ska ligga platt mot sidan av låren och så långt under magen som möjligt – det får aldrig tillåtas glida upp.

* För barn som sitter på barnkudde gäller samma bältesgeometri som för vuxna. Placera aldrig bältet under barnets arm. Det innebär stora risker för skador.

Källa: Volvo Cars

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com