Poliserna blev misstänksamma när de började undersöka den övergivna bilen, en Chevrolet Corvette.
Ett skickligt detektivarbete visade att bilen stals för 38 år sen. Men det är osäkert om den rätte ägaren kommer att få tillbaka sin pärla.
Livonia-polisen i delstaten Michigan, USA, kallades nyligen till en bil som stått övergiven ett tag.
Man bogserade bilen – en Chevrolet Corvette från 1981 – tillbaka till stationen och började slå i registret efter rätt ägare. Men chassinumret stämde inte – registret hade ingen sån VIN-kod noterad.
En polis med stor erfarenhet av bilstölder kallades in och började sitt detektivarbete. Han sökte efter en hemlig VIN-kod och fann den tillslut, på bilens runderrede.
Livonia-polisen skriver stolt på sociala medier:
– Poliskommissarie Hall har specialutbildats på bilstölder och kunde efter en genomfattande undersökning av Corvetten hitta det gömda och korrekta chassinumret.
Fallet kunde därmed klaras upp. Det visade sig att bilen hade rapporterats stulen 1981 – då den var splitter ny– i staden Pontiac, bara några mil från den plats där bilen hittades 38 år senare.
Tjuvens knepet att skapa ett falskt chassinummer fungerade alltså i närmare 40 år och även om bilen inte körts mer än 1 700 mil och beskrivs den som ”i klart godkänt skick för att vara en så pass gammal bil”.
Nu försöker polisen att spåra den förste ägaren, men det är osäkert om historien slutar med en återförening. Om ägaren anmälde bilen stulen till sitt försäkringsbolag så ägs bilen numera av försäkringsbolaget.
Fakta Chevrolet Corvette
Sportbilen är inne på sin sjunde generation. Den första bilen (C1) kom ut redan 1953 och den sjunde generationen (C7) producerades med start 2014. Modellen är fortfarande i produktion och tillverkas sedan 1984 i Bowling Green, Kentucky.
Kort bakgrund till Corvette:
Efter andra världskriget tog hemvändande soldater med sig europeiska sportbilar till USA. Märken som MG, Alfa Romeo och Jaguar blev omåttligt populära.
Två av dem som fascinerades av de lätta, snabba och eleganta vagnarna var bildesignern Harley Earl, som sedan 1927 var anställd hos GM och Ed Cole, som 1952 lämnat Cadillac för att sätta fart på det stagnerande bilmärket.
Man lyckades övertala företagsledningen om att få ta fram en sportvagnsprototyp. Denna presenterades på det anrika New York-hotellet Waldorf Astoria den 16 januari 1953 under årets Motorama-turné.
Kunderna och motorpressen gillade vad de såg och det beslutades om serietillverkning. Man beslutade även att den nya lågseriebilens kaross skulle tillverkas med hjälp av en för tiden toppmodern teknik i glasfiberarmerad plast.
Den första generationens Corvette fick en klen start. Modellen drogs med många barnsjukdomar, både vatten och avgaser läckte in i den skramliga glasfiberkarossen. Efter de två första årens låga produktionstakt var modellen nedläggningshotad.