Studie: laddhybrider kör lika långt på el som renodlade elbilar

En studie från Chalmers visar att laddhybrider kan köra lika mycket på el som renodlade elbilar med en räckvidd på cirka 13 mil. 

Studien har analyserat ett års kördata för 71 hushåll i Kalifornien. Man har tittat på hushållsnivå, med andra ord kartlagt hur många kilometer sammanlagt ett hushåll har kört på el och räknat med samtliga fordon i hushållen. Sedan har de jämfört hushåll som haft renodlade elbilar, eller laddhybrider med en konventionell bil med förbränningsmotor. 

– Vi har jämfört ett stort antal hushåll med flera bilar och kan visa att hushåll med ett fossilfordon och en laddhybrid kan köra lika många kilometer på ren eldrift som ett hushåll med ett fossilfordon och en elbil, säger Ahmet Mandev, doktorand på Chalmers.

Studien visar att hushållen med en elbil och en konventionell bil kör i genomsnitt 45 procent av den sammanlagda körsträckan på el, medan hushållen med en laddhybrid och konventionell bil nådde i genomsnitt 46 procent. Då hade laddhybriden en räckvidd på 56 kilometer, jämfört med elbilen, 130 kilometer (Nissan Leaf). 

– Orsaken att laddhybriden vinner trots den avsevärt kortare räckvidden, är att man oftare tar den till de längre resorna. Och då går i alla fall en del av de resorna på el. Siffrorna visar också att laddhybriderna oftare används samtidigt som någon annan i familjen använder fossilfordonet. Räckvidden för både elbilar och laddhybrider har ökat sedan studien genomfördes, men resultaten är fortfarande relevanta och visar att laddhybriderna har en viktig roll att spela när det gäller att elektrifiera persontransporter. Nästa steg blir att följa upp hur de längre räckvidderna påverkar andelen körda kilometer på ren eldrift, säger Frances Sprei docent på Chalmers. 

LÄS MER: Studie: Äldre har större risk att skadas i nyare bilar

En annan fråga som undersöktes var hur laddhybriden skulle laddas för att bäst maximera eldriften, samtidigt som bränsleåtgång och utsläpp minimeras. Där har Ahmet Mandev utgått ifrån kördata insamlade under 4 miljoner kördagar under en tioårsperiod med laddhybriden Chevrolet Volt. 

Enligt studien är det bäst att ladda batteriet fullt en gång per dygn och kommer som bäst upp i 76 procent eldrift, om bilen laddas en gång per dygn. 

– Om man går från att ladda sin bil varje natt till 9 av 10 nätterna tredubblas utsläppen, från 1,7 kg koldioxid till 5,7 kg för 100 kilometers körning. Bränsleförbrukningen går upp på liknande sätt, från 0,7 liter för 100 kilometer till 2,5 liter. Det är fortfarande låga utsläpp och låg förbrukning men det blir ändå stor skillnad för en så pass liten förändring i beteende, säger Ahmet Mandev.

Kompletterande laddning under dagen ger också positiva effekter, men för maximal effekt är det en full laddning per dygn som gäller.

LÄS ÄVEN: Ferrari tjänar och Tesla förlorar på sina bilar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com