Regeringen har planer på att förbjuda nya bensin- och dieselbilar om tio år.
Enligt en Sifo-undersökning är det inte helt populärt hos svenskarna.
Drygt varannan tycker inte att det är rätt, medan var tredje står bakom ett sådant förbud.
Sveriges klimatmål är ambitiösa. Utsläppen från vägarna ska minska med 70 procent senast år 2030 jämfört med utsläppsnivån från 2010.
I vintras tillsatte så regeringen en utredning som ska utreda om ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar i Sverige skulle vara möjligt. Den 1 februari nästa år ska uppdraget redovisas till regeringen.
Bilförmedlaren Kvdbil har med anledning av utredningen gett Sifo i uppdrag att genomföra en undersökning. Frågan som ställdes löd: ”Tycker du att det är rätt att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar år 2030?”.
1 604 personer tillfrågades (varav 1 164 bilägare) och 47 procent ansåg det inte vara rätt. Samtidigt svarade 33 procent att de var positiva till ett förbud. Resterande 20 procent svarade att de inte visste.
Av statistiken framgår det att de som är mest negativa till ett förbud är äldre, låginkomsttagare och boende utanför storstadsområdena Malmö, Göteborg och Stockholm.
– Jag tror alla förstår att vi kraftigt behöver minska vår användning av fossila drivmedel om vi ska klara utsläppsmålet och då är en utfasning av bensin- och dieselbilar helt naturligt. Men det är så klart enklare att vara positiv om man har bra ekonomi eller överhuvudtaget inte är bilberoende, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.
Vidare poängterar hon att prisskillnaderna och laddningsmöjligheterna är utmaningar som branschen och politiken behöver lösa.
– Prislappen på en genomsnittlig elbil är fortfarande avsevärt högre än en fossildriven och i stora delar av Sverige är det fortfarande långt mellan laddstationerna, säger Madeleine Fritz.