Storbritanniens bilindustri: Brexit kan kosta oss 630 miljarder kronor

Skulle minska landets bilproduktion med två miljoner bilar

Storbritanniens bilindustri riskerar att förlora 630 miljarder svenska kronor fram tills 2025, om landet inte kommer överens med EU om en handelsavtal kring brexit.

Om drygt en månad måste ett avtal mellan EU och Storbritannien finnas på plats, annars blir det en hård brexit, och det skulle göra livet svårt för den brittiska bilindustri.

Storbritanniens bilindustriorgan har uppmanat brexitförhandlarna att komma överens om ett avtal i slutet av 2020, annars riskerar det att kosta industrin 55,4 miljarder pund (cirka 630 miljarder svenska kronor) i tullar tills 2025 och de menar att tullarna skulle undergräva industrins förmåga att utveckla nästa generationens utsläppsfria bilar, rapporterar Automotive News Europe. 

En avtalslös brexit skulle minska Storbritanniens produktion med två miljoner fordon de kommande fem åren, menar Society of Motor Manufacturers and Traders. 

– Med lite tid kvar för företag att förbereda sig för de nya handelsvillkoren, ju snabbare ett avtal finns och detaljer är kommunicerade, desto mindre skadligt kommer det vara för industrin och dess anställda, sade en representant för SMMT. 

De menar att industrin redan har spenderat nästan en miljard pund (cirka 11,3 miljarder svenska kronor) på att förbereda sig för en oviss brexit, och att de har förlorat 28 gånger mer pengar till covid-19. 

Förhandlare för EU och Storbritannien måste få till nytt handelsavtal senast 1 januari 2021, annars kan biltillverkarna tvingas betala tullnivåer som är satta av WTO (Världshandelsorganisationen), på bildelar, samt import och export av fordon. 

LÄS MER: Toyota och Nissan vill ha kompensation för hård brexit

En avtalslös brexit får stora konsekvenser för biltillverkarna, eftersom tio procents tull i så fall kommer appliceras på nytillverkade bilar. Om parterna till och med får till ett grundläggande handelsavtal skulle det kosta industrin 14,1 miljarder pund (ca 159 miljarder kr), menar SMMT. 

2019 exporterades mer än 80 procent av de 1,3 miljoner bilarna som byggdes i Storbritannien, varav 55 procent skickades till EU. Likaså är Storbritannien en stor importör av bilar. 85 procent av bilarna som såldes i landet förra året tillverkades utomlands. 

SMMT vädjan om ett brexitavtal kommer en kort tid efter att Storbritanniens regering tillkännagav att de skulle förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar år 2030, något som Bytbil tidigare skrivit om. 

WTOs tullar skulle innebära att en elbil i genomsnitt skulle bli 2 000 pund dyrare (ca 23 000 kr) att tillverka, om den såldes i EU: 

– Det skulle göra Storbritanniens fabriker betydligt mindre konkurrenskraftiga och undergräva landets attraktivitet för investeringar. 

Priset på en elbil som importerats från EU skulle öka med 2 800 pund (ca 32 000 kr), vilket mer eller mindre skulle radera ut regeringens subvention på 3 000 pund (34 000 kr) för ett elbilsköp. 

LÄS ÄVEN: Larmet: ”Brexit ger seismisk chock-verkan”

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com