Utfasningen av fossila bränslen är i gång sedan länge, men nu höjs röster att det inte går tillräckligt snabbt. I stället finns det krav på att de ska förbjudas helt och hållet till 2030.
Diskussionen kring om och när fossila bränslen ska fasas ut helt och hållet har varit het. Allt fler bilmärken går över till att enbart sälja elbilar (exempelvis Volvo som ska bli ett renodlat elbilsmärke till 2030).
Dock tycker Naturskyddsföreningen det går för sakta och kräver att fossila bränslen ska förbjudas helt och hållet från och med 2030, alltså om nio år. Förbudet ska innebära ett totalstopp för försäljning av fossila bränslen inom industrin det året, säger man i en intervju med TT.
– Det är absolut nödvändigt. Förbränning av fossila bränslen måste upphöra det här decenniet, säger Josia Hort, jurist vid Naturskyddsföreningen, till TT.
Redan i dag finns det krav på att försäljningen av nya bensin- och dieselbilar ska fasas ut till 2030, då enbart utsläppsfria bilar ska få säljas, och även att bränslena ska fasas ut inom transportsektorn till 2040. Det ska i sin tur hjälpa till att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp fem år senare. Men Naturskyddsföreningen vill gå snabbare fram, även om de inte är negativa till förslaget.
– Vi är inte negativa till de målen, men vi ser inte att vi kommer att uppnå dem med nuvarande styrmedel, säger Josia Hort, TT.
Enligt Naturskyddsföreningen finns det inga juridiska hinder från EU:s sida från att ha ett nationellt förbud av fossila bränslen.