Statligt stöd för fler snabbladdare – här är platserna

Trafikverket fokuserar på utpekade områden: Från Böda till Riksgränsen

Från och med i dag går det att söka statligt stöd för att bygga snabbladdare.
Ett 20-tal platser har pekats ut av Trafikverket och 150 miljoner kronor ligger i ansöknignspotten.
– De flesta laddar hemma och vid arbetsplatsen men snabbladdning är en förutsättning för att fler ska våga välja elbil och för tillgängligheten i hela landet, säger Sven Hunhammar, Trafikverkets miljödirektör.

Var tionde mil ska det finnas snabbladdare utmed de större vägarna. Så lyder ambitionen från Trafikverket för att dels göra elbilisternas vardag lättare, dels locka fler till att gå över till elektrifierade fordon.

Fortfarande finns det så kallade ”vita fläckar” runtom i Sverige, där man helt enkelt inte har möjlighet att ladda sin elbil längsmed vägarna. Dessa finns främst i de norra delarna av landet.

Nu meddelar Trafikverket att det ska satsas rejält på utbyggandet av snabbladdare i sju län. Detta i form av ett investeringsstöd om totalt 150 miljoner kronor som finns att söka från och med dagens datum till 2022 i olika etapper. Det råder inga begränsningar om vem eller vilka som kan söka bidraget, utan det kan vara allt från kommuner och kommunala bolag till näringsidkare.

De som ansöker kan få hela investeringskostnaden betalt. Men då kräver Trafikverket att laddstationerna ska vara i drift i fem år.

Den första ansökningsomgången, som alltså kör igång i dag den 14 september, omfattar bland annt tio utpekade platser i Norrbottens län i anslutning till E10. Dessa är:

  • Kiruna kommun – Riksgränsen, Abisko, Stenbacken, Kiruna tätort.
  • Gällivare kommun – Nikkaluokta, Puoltikasvaara eller Skaulo,
    Gällivare tätort, Hakkas
  • Överkalix kommun – Lansjärv, Överkalix tätort
  • Kalix kommun – Töre tätort

De största bristerna, eller ”vita fläckarna”, finns i Norrlands inland. Därför ska det framöver ske fler utlysningar av investeringsstöd där. De ansökningarna ska ske nästa år.

Men även längre söderut satsas det på fler snabbladdare. Stöd finns nu även att söka för följande platser:

  • Dalarna : Enviken tätort, Fredriksberg tätort, Idre tätort
  • Värmland: Långflon, Råda tätort, Lesjöfors tätort
  • Örebro: Hällefors tätort
  • Östergötland: Finspång tätort
  •  Jönköping: Nässjö tätort
  • Kalmar: Böda

Utsläppen från resor inom landet ska minska med minst 70 procent inom tio år, enligt Klimatmålen. Ovan nämnda satsning är ett viktigt steg i den riktningen, menar Trafikverket.

– Elektrifiering är en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen i transportsektorn och då behövs både elbilar och laddplatser, säger Sven Hunhammar, Trafikverkets miljödirektör.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com