"Som ett kassaskåp på hjul"

Snart börjar Bollingers unika terrängmonster att tillverkas

Fyrkantig, robust och miljövänlig. Här är världens första helelektriska ”sport utility truck”.
De amerikanska entusiasternas projekt ska snart tillverkas.

2014 gick några suv-fantaster i delstaten New York samman för att skapa Bollinger B1. Arbetet inleddes med ett blankt papper, och nu fem år senare ska modellen tillverkas.
– Vi har skapat en helt ny plattform för elektriska truckar med en exceptionell förmåga att köra i terräng – och ett unikt utseende, skriver Bollinger Motors på sin hemsida.
Företaget hävdar att de har byggt världens första helelektriska och fyrhjulsdrivna ”sport utility truck”.
Enligt Bollinger Motors fick man redan för ett år sedan in 19 000 reservationer på bilen. Men än så länge är ingen prislapp officiell, det avslöjas ”om några månader”.
Produktionen var tänkt att inledas i höst, men det verkar bli aningen försenat. Så för att hålla intresset uppe har man skickat ut nya teaserbilder. Amerikanska motorsajter beskriver bilden som ”ett kassaskåp på hjul”, men gillar i grunden både designen och tekniken.
Ett batteripack på 125 kWh driver två motorer som ger 360 hästkrafter till alla fyra hjulen. Räckvidden ska vara 32 mil, som förlängs med hjälp av bromskraftåtervinning. Med laddning upp till nivå 3 ska batteriet kunna laddas fullt på två timmar.

Med fjädringen ställd i högsta läget ska bilen ha en markfrigång på nära 51 centimeter, systemet för nivåreglering bygger på samma teknik som Citroën introducerade på 50-talet.
Motorerna har ett vridmoment på 639 Nm – och växellådans hög- och lågväxel samt en elektroniskt låsbar differential gör att man klarar även den tuffaste offroadkörningen.
Lastkapaciteten ska ligga på 2,2 ton – med möjlighet att bogsera upp till 3,4 ton. Samtidigt klarar bilen av att göra 0-100 km/h på strax under 5 sekunder.

Även en B2 ska tillverkas – och det är en pickup-version med ett nästan två meter långt flak och bakruta som går att fälla upp, ”perfekt att frakta långa föremål på” enligt Bollinger.
De kommande månaderna får vi mer detaljer om prislapp, tillverkning och tid för lansering.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com