Skoda Kodiaq lanserad i Berlin

Premiärlejonet ny tjänstebilsfavorit

Sjuhundra gäster från hela världen trängde sig fram mot den enorma scenen när Skoda Kodiaq begick sin premiär i Berlin. Vi var givetvis där.

Volkswagenägda Skoda slog på stora trumman när Skoda Kodiaq begick premiär i Berlin. Sjuhundra gäster hade flugits in från världens alla hörn, däribland borgmästaren i Kodiak, Alaska: Pat Branson. Och Bytbil, så klart. Vi fick chansen att klämma och känna på Skodas nya, stora suv.

Volkswagens MQB-plattform tycks nästan vara magisk. Från att utgöra bas för Volkswagen Golf har den nu också fått vara plattform för en fyrhjulsdriven, sjusitsig jättebil från Tjeckien.

Sjusitsig? Jajamensan, Skoda Kodiaq har plats för hela storfamiljen och kommer säkert att sätta griller i huvudet på familjebussarnas förespråkare. Den extra sätesraden är tillbehör men lär locka många kunder, särskilt bland utrymmeshungriga fotbollsmammor.

Och det är just som en familjebussig bil Skoda Kodiaq framstår. Små omtänksamma detaljer genomsyrar det första intrycket: den sladdlösa laddaren i mobilfacket, isskrapan på tanklockets insida och paraplyet som är infällt i dörrsidan – en idé snodd direkt från Rolls-Royce.

Utrymmena är slösande, särskilt i mittenraden där elefanter får plats och om (det bakre) baksätet är nedfällt kan man frakta ett flyttlass i bagageutrymmet. Med alla baksäten fällda får mer än två kubikmeter plats. Känslan av materialen är också att Skoda tagit ett kliv uppåt på premiumskalan – om den känslan håller i sig när bilen rullar får en framtida provkörning avgöra.

Utrymmena till trots så är Skoda Kodiaq bara en tumnagel längre än mellanklasskusinen Octavia. Det är med bredare axlar och buffigare bröstkorg som Skoda Kodiaq finner sin volym.

Full internetuppkoppling, wifi-hotspot och mobilintegration erbjuds, liksom aktiv hjälp för fickparkering och backning med släpvagn. Med autobroms, filhållningsfunktion, adaptiv farthållare och upp till nio krockkuddar har Skoda koll på krocksäkerheten. Motormässigt kommer fyra varianter att erbjudas i Sverige: två bensinare och två dieslar, alla med turbo. Välj mellan manuell låda (bara i de svagare varianterna) eller automatisk dubbelkopplingslåda. Alla versioner i Sverige är fyrhjulsdrivna.

Några svenska priser är inte klara i dagsläget, men vi räknar med att Skoda kommer att lägga sig väl inom de vanligaste tjänstebilsgränserna. Lansering hos oss sker i slutet av mars.

Foto: Skoda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com