Kostnaden för att ha tjänstebil ska chockhöjas när regeringens nya klimatplan med 132 punkter blir verklighet.
Men att göra det dyrare att få ut nya miljövänliga elbilar och laddhybrider på vägarna kan bli självmål.
– Man bör göra noggranna övervägningar Innan skattesystemet för förmånsbilar görs om. Nuvarande system bidrar till att få ut många miljövänligare och säkrare bilar på vägarna, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden till BytBil.
Regeringens 132-punktsprogram som miljöminister Isabella Lövin presenterade i veckan kan tyckas vara en dyster läsning för den som är beroende av bilen för att klara sin vardag. Sänkta reseavdrag, dyrare tjänstebilar och cykeltrafik som gynnas på bekostnad av bilar är några av åtgärderna som ska få ner koldioxidutsläppen – fram tills att bensin och diesel förbjuds helt. Branschorganisationen Bil Sweden ser komplikationer med att chockhöja kostnaden för att ha tjänstebil. En brukandeform av bilen som står för mer än halva nybilsförsäljningen i Sverige i dag. Regeringen avser att jämställa förmånen med kontant lön, vilket sannolikt kommer att sänka nybilsförsäljningen kraftigt. I dag är det mycket förmånligt att ha tjänstebil i Sverige – särskilt om du väljer en miljöbil.
– Man bör göra noggranna övervägningar Innan skattesystemet för förmånsbilar görs om. Nuvarande system bidrar till att få ut många miljövänligare och säkrare bilar på vägarna. Vi anser också att miljöbilsreglerna bör förlängas efter 2021, för att undanröja den osäkerhet som finns i dag.
Under 2020 ska Bonus-Mausskatten göras om – för tredje gången på 2,5 år. Som bilköpare kan det vara svårt att veta vad som gäller när skattesystemen ändras mer än en gång om året.
– Vårt förslag är att malusskatten bör fördelas på fler än 3 år, förslagsvis 7 år. Sänk malusen/skatten på HVO100-bilar till samma nivå som gas och E85. Inför bonus för bilar som körs på E85 och HVO100. Förändra utbetalningen av bonusen eller inför annan åtgärd så att bilarna inte exporteras efter 6 månader. Höj bonusens andel i relation till inköpspriset från 35 % till 40 % för privatleasing och tjänstebilar i syfte att främja bilar med lägre inköpspris.
Sverige ska också vara pådrivande för att hela EU sänker sina utsläppsgränser för bilar. Redan i dag har nästan alla bilmärken svårt att nå det nya målet på 95 gram och riskerar böter på mångmiljardbelopp från 2021. Svenska regeringen vill dock gå än längre, trots att vårt inhemska bilmärke Volvo är Europas koldioxidstinnaste märke med en suv-andel på över 60 procent.
– Fordonsindustrin arbetar i dag hårt för att möta de nyligen beslutade utsläppskraven inom EU, som innebär att utsläppen ska minska med 37,5 procent till 2030. Att redan nu börja tala om att justera dessa utsläppskrav skapar en stor osäkerhet för fordonsbranschen.