Så vill Skatteverket ändra beskattningen av förmånsbilar

Skatteverket har tagit fram förslag på hur de vill utforma beskattningen av förmånssvärdet på nya tjänstebilar genom en fast nedsättning beroende på bränsletyp. Därmed vill de slopa dagens system.

Regelverket om beskattning av bilförmån infördes i sin nuvarande form 1997, och det har sedan dess skett förändringar inom både bilmarknaden och miljötekniken, vilket innebär att vissa bestämmelser inte ändamålsenliga och svåra att tillämpa. 

Därför har Skatteverket har tagit fram nya förslag som ska innebära enklare regler vid beskattningen av förmånsbilar och även av drivmedelsförmåner. 

Huvudförslaget innebär att bestämmelsen om nedsättningen av nybilspriset för miljöbilar ersätts med en schablon, utifrån bilens drivmedel, alternativt miljöteknik. Nedsättningen för en elbil skulle i så fall bli 350 000 kronor, 130 000 för en laddhybrid (eller max 50 procent av nybilspriset. Myndigheten vill även att jämförelsen med nybilspriset för närmast jämförbara bil slopas. Detta eftersom allt fler miljöbilar produceras idag som en egen modell istället för att vara en miljöanpassad variant av en modeller som drivs av bensin eller diesel. Och eftersom utvalet minskar blir det allt svårare att hitta en jämförbar bil.

LÄS MER: Klubbat och klart: Ändrad bonus-malus genomförs

– Skatteverket har även ett förslag som innebär att arbetsgivare kan betala ut skattefri milersättning för tjänsteresor till anställda trots att de laddat sin privata bil eller sin förmånsbil på arbetsplatsen. Det underlättar för de anställda som har en elbil eller laddhybrid och som i och med förslaget kan få milersättning på samma villkor som anställda med andra biltyper, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket. 

Bedömningarna av vilka miljöbilar som ska omfattas av bestämmelsen om nedsättning av nybilspriset, och hur schablonen ska fastställas, bör bestämmas vid en fortsatt beredning av förslaget, menar Skatteverket. Därmed ska förslaget ses som ett exempel på hur lagstiftningen kan utformas, och hur nedsättningen av nybilspriset kan beräknas. 

Två andra förslag är att uppräkningen av värde av drivmedelsförmånen bör slopas, och att nedsättningen av förmånsvärdet för lätta lastbilar bör beräknas enligt schablon. 

Skatteverket föreslår att bestämmelserna träder i kraft 1 januari 2022.

Förslagen har idag lämnats över till Finansdepartementet. Här kan man läsa förslaget i sin helhet

LÄS ÄVEN: Körde i mittfilen – åtalas

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com