Att man sitter säkert i en bil tycker nog de flesta är viktigt, men hur är säkerheten för alla barn som färdas i fordonen?
Säkerheten hos olika personbilar har genom åren stadigt förbättrats och mer och mer säkerhetsutrustning finns i bilarna. Dock visade en undersökning som vi skrev om för ett tag sedan, att äldre har större risk att skadas i nyare bilar.
Vänder man på spektrat, hur ser det ut för barn som färdas i bilar? Sedan 2009 har Volvia varje år undersökt svenska föräldrars syn på barnsäkerhet i bilar. Varje år intervjuas över 1 000 män och kvinnor som har barn i åldern noll till tio år. Tittar man på resultaten, så är barn upp till fyra år, generellt bra skyddade i bilen. De flesta har koll på rekommendationerna, att åka bakvänt fram till fyra och femårsåldern. Andelen barn som faktiskt gör det är 81 procent i år, jämfört med 39 procent 2013.
LÄS MER: Studie: Kvinnor skadas oftare i trafikolyckor
– Det är glädjande att se att så många barn under fyra år nu åker betydligt säkrare än vad de gjorde för knappt tio år sedan. Men vi ska inte glömma att närmare 20 % av alla barn fortfarande vänds framåt för tidigt, och därmed löper en ökad risk för allvarliga skador vid en olycka. Så små barn sitter inte tillräckligt säkert i en framåtvänd stol. Med år av forskning i ryggen vill vi uppmana alla föräldrar att låta barnen åka bakåtvänt ända tills de är minst 4-5 år, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsansvarig på Volvia.
En stor majoritet, 77 procent, upplever att de kan tillräckligt om barnsäkerhet i bil, men verkligheten ser annorlunda ut. Fyra av tio föräldrar vet inte att barn bör sitta på bältesstol, eller kudde tills de är mellan tio och tolv år.
Av de föräldrar som har barn som är fyra och åtta år och låter sina barn sätta fast bältet själv, är det enbart 55 procent som sedan kontrollerar att de sitter fast ordentligt. Dessutom är det fler barn som sitter helt utan barnskydd innan de har blivit 135 centimeter lång, en gräns som hälften av föräldrarna inte har någon kunskap om. 77 procent av av barn som är mellan fem och elva år och som är kortare än 135 centimeter sitter på barnskydd, jämfört med 87 procent för tre år sedan.