Så många skadas i olyckor med A-traktorer och elsparkcyklar

Antalet olyckor har ökat kraftigt

Nya siffror visar att antalet olyckor med elsparkcyklar och A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren.

Transportstyrelsen har presenterat nya siffor över hur många olyckor som har skett det senaste året med både A-traktorer och även elsparkcyklar. De båda fordonen har varit ett diskussionsämne genom åren.

Myndigheten har studerat hur antalet olyckor har utvecklats från 2016 till och med augusti i år för både elsparkcyklar och A-traktorer.

Nu finns det cirka 43 000 A-traktorer inklusive Epa-traktorer registrerade i Sverige. Sedan Transportstyrelsen förenklade reglerna förra året har antalet A-traktorer skjutit i höjden, och även olyckorna har ökat.

För två år sedan skadades 146 personer i olyckor med A-traktorer, medan 2020 skadades 214. Fram tills augusti i år har 200 personer skadats i A-traktorsolyckor.

– Vi ser en markant ökning av antal olyckor med A-traktorer, särskilt under år 2020. Då ökar också antalet A-traktorer kraftigt. Här är det viktigt att notera att ökningen av olyckor följer ökningen av antalet A-traktorer i trafiken, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Regeringen öppnar för högre hastighet på A-traktorer

De senaste fem åren har det i genomsnitt inträffat en dödsolycka per år där en A-traktor har varit inblandad. Cirka tre av fyra som har omkommit eller skadats i olyckorna var i åldersgruppen noll till 17 år, och merparten av olyckorna har inträffat på 50-vägar.

Även antalet olyckor med elsparcyklar har ökat rejält. Mellan 2016 och 2018 inträffade cirka 20 personskadeolyckor per år med elsparkcyklar inblandade. För två år sedan ökade antalet till 700 olyckor, och fram till i augusti i år har det inträffat 1 056 olyckor med elsparkcyklar.

– Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger. Det beror så klart på att det finns flest elsparkcyklar i större städer, men visar också att elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com