Så förbereder du bilens batteri för vintern

Bilbatteriet glöms ofta bort

På sina platser i landet ligger det redan snö på marken, och det betyder att vintern snart är här. Därmed kan det vara bra att förbereda bilen för den väderleken. Det är lätt att glömma bort batteriet, men det finns ett par tips att tänka på.

Hösten är här, och på sina platser i landet ligger redan snön på marken. Vintern är med andra ord snart här och det är dags att förbereda bilen för den. Man kanske funderar på att kontrollera bilens olja, bromsarna, spolarvätska eller kupévärmaren. Men batteriet missas ofta i förberedelserna. Ett regelbundet underhåll behövs för att se till att batteriet mår bra.

– Det är särskilt viktigt i år eftersom många bilbatterier redan utsatts för påfrestningar under pandemin. Med ökat hemarbete och många korta resor har vi sannolikt tömt våra bilbatterier mer än vanligt utan att vi ens visste om det, förklarar Stefan Magnusson som är försäljningschef på svenska batteriladdartillverkaren CTEK.

Ett inaktivt bilbatteri förlorar 0,1V energi varje månad och eftersom bilen använder ström till bland annat larmsystemet och fjärrlåset, blir urladdningen snabbare än så. CTEK ger några tips på hur man får batteriet redo för vintern.

Det första man ska tänka på är att ge bilbatteriet lite kärlek redan före vintern. Det är svårare att starta en bil i minusgrader, och det kan krävas upp till 2,5 gånger mer kraft för att starta en kall motor. Kalla förhållanden kan även ha en negativ effekt på bilbatteriet. Batteriet kan förlora så mycket som 35 procent i prestanda när minusgraderna börjar krypa under minusstrecket, och upp till 50 procent om temperaturen sjunker ännu mer.

En annan sak man kan tänka på är att köpa en pålitlig batteriladdare och få in en regelbunden rutin för att ladda batteriet. Laddar man batteriet minst en gång i månaden förlängs livslängden med upp till tre gånger. Regelbundenheten är viktigare på vintern eftersom batteriet belastas ytterligare genom eluppvärmda rutor och säten.

Sedan är det även viktigt att inte låta batteriet ladda ur. Ett bilbatteri är fulladdat vid 12,72 V. Under 12,4 V kansulfatkristaller byggas upp, vilket försämrar batteriet och minskar batterikapaciteten. Hamnar siffrorna under 10,4 V kanske batteriet inte kan starta alls. Kör man runt med bilen kan man ladda upp batteriet till 80 procent, men för att ladda batteriet fullt, behöver man en batteriladdare.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com