Så farliga är vinterdäck på sommaren

En kvarts miljon svenskar uppskattas köra med vinterdäck under sommaren

Vinterdäck ökar på bromssträckan med omkring 67 procent jämfört med sommardäck om föraren kör i 80 km/h på våt asfalt.
Det visar ett nytt däcktest som Vi Bilägare har gjort.

Den svenska dubbdäckslagen förbjuder dubbdäck efter 15 april. Men detta hindrar inte svenska bilister från att köra med vinterdäck om sommaren. Inte bara kan detta få förödande konsekvenser på vägarna, utan det medför stora risker för olyckor.

Vi Bilägare har genomfört ett nytt bromsprov på våt asfalt där vinter- och sommardäck jämförs. I provet användes fem nordiska friktionsdäck från välkända premiumtillverkare i en hastighet på 80 km/h. I genomsnitt tog det då nära 40 meter innan bilen stannade.

Men när samma bil blev skodd med sommardäck stannade den på endast 23,7 meter. Det innebar att vinterdäck ökade på bromssträckan med 67 procent, enligt provet.

Med andra ord höll bilen med vinterdäck en fart på 50,7 km/h när bilen med sommardäck fått stopp.

– Vinterdäck och sommardäck är helt olika produkter. De har en annan uppbyggnad från däckets stomme, ut till gummiblandningen och mönsterutformning, säger Anders Jansson, teknisk chef på Pirelli Norden till Vi Bilägare.

Ett vinterdäck anpassat för Norden är utvecklat för att ge bra grepp på snö och is med sina mjukare, mer följsamma konstruktioner. Samtidigt ger detta per automatik en sämre prestanda på sommarväg – oavsett om det är vått eller torrt. 

För att komma till bukt med svenska bilförare som kör med vinterdäck på sommaren genomförs årligen så kallade “däckrazzior”. Då samarbetar NTF, VTI , Bilprovningen och Polisen för att kontrollera vilken typ av däck som används på de svenska vägarna. Resultaten har blivit mindre och mindre roliga.

I fjol använde sig var sjunde bilist i Västra Götaland av vinterdäck i augusti, vilket var en rekordhög siffra, rapporterar Vi Bilägare. Samtidigt användes nästan uteslutande sommardäck i Västerbotten under samma period. Förklaringen bottnar sig förmodligen i att de flesta kör med dubbdäck under vintern och ett däckbytte under sommarperioden får större skillnad.

– Det stärker bilden att det finns en koppling mellan hur stor andel som kör på dubbfria vinterdäck på vintern och hur många som kör på vinterdäck även på sommaren, säger Fredrik Ardefors, vd på Däckbranschen AB Sverige, till Vi Bilägare.

Enligt beräkningar från de aktörer som är involverade i “däckrazziorna” uppskattas det att omkring en kvarts miljon svenska bilister kör med vinterdäck även på sommaren.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com