Den enkla vägen: låt däckverkstaden fixa hjulbytena höst och vår. Den inte särskilt svåra men dock stundtals arbetsamma vägen: byt hjul själv. Så här gör du.
Varje vår och höst får svenska bilägare öva sig i att krypa på knä, svära och torka blod från knogarna. Det är när ritualen däckbyte ska företagas. Sommardäcken ska av, vintersvålarna på eller vice versa.
Det är lätt hänt att tappa tålamodet och göra sig illa – dess bättre sällan allvarligt – när bilen ska upp och hjulen av.
Ju bättre redskap, desto enklare och mindre risker att något går fel.
Men egentligen är det inga konstigheter och du behöver inte investera i en domkraft som räcker för att lyfta Silja Serenade av ett grund, ej heller någon pneumatisk mutterdragare (även om det tuffa, slamrande ljudet kanske är det närmaste du kommer en Formel 1-depå).
Så här gör du enkelt med vanliga verktyg:
Börja med att lossa muttrarna på det hjul du ska skifta. Redan här brukar många intressanta svordomar komma till användning, eftersom muttrarna har en förmåga att sitta fast som vore de svetsade vid fälgen.
Om det var en verkstad som senaste monterade hjulet och muttrarna då drogs med maskin är det nästan resultatgaranti på att du kan begåva svenska språket med ett antal nya, spännande svärord. Men det behöver inte vara så – om däckverkstaden varit noggrann är hjulet fastdraget med rätt moment och du kan lossa muttrarna utan alltför mycket besvär.
Fälgkorset som passar på muttrar och bultar av olika storlekar är bra, men du får sällan tillräcklig kraft för att få loss grejerna. Ett förlängningsbart skaft är därför användbart. Var bara försiktig när du i ett senare skede drar åt muttrarna, du blir starkare än du tror med hävstångseffekten.
Om du har fina lättmetallfälgar på din bil har du kanske velat göra livet lite svårare för tjuvarna. Då har du på en av muttrarnas eller bultarnas plats använt en låsbar dito. Eftersom du är ordningsam till din natur vet du var i bilen låshylsan förvaras (kanske i stuvutrymmet under bagagerumsgolvet, kanske i handskfacket. Om inte är det dags att åter hålla småbarn och känsliga vuxna på avstånd.
Låshylsan har ett tillkrånglat spår som ska passa på muttern, som ett nyckelax i ett dörrlås.
Nu ska du ner på knä. Under bilens trösklar eller strax innanför desamma finns lyftpunkter anpassade för en domkraft. Ibland är de svåra att upptäcka, men undvik i det längsta att placera domkraften på något annat ställe, risken är att karossen inte alls är anpassad för att bära en stor del av bilens tyngd på en enskild punkt varsomhelst.
Vill inte domkraften lyfta trots att du pumpar idogt? Då har du kanske glömt att vrida tillbaka det lilla vred som används för att släppa trycket och sänka domkraftens arm efter förrättat värv senast du var i farten. Ingen anledning att svära.
Nu hänger hjulet fritt i luften och du kan använda fälgkorset för att snabbt snurra ur bultarna eller av muttrarna.
Tänk på att hjul är tunga. När du lyfter av det från navet kan du låta det dimpa ned. Du ska snart få bevisa din armstyrka i alla fall.
Nu kommer en viktig uppmaning. På hjulet som ska monteras finns sannolikt pilar på däckets yttersida. Dessa visar hjulets rullriktning. Däck kan nämligen vara konstruerade för att rulla i ena riktningen. Då arbetar mönstret som tänkt avseende styregenskaper, bromsförmåga och – framför allt! – pressa undan vatten eller slask.
När du konstaterat åt vilket håll hjulet ska rulla är det dags att ta fram bettskenan igen. Att trä på hjulet på ett nav som snurrar (framhjulen kan du inte spärra med parkeringsbromsen) och få fälgens hål mitt för navets kan driva den mest behärskade och balanserade person till vanvettets rand.
Håll en av bultarna i handen och försök ”trä på” hjulet på navet samtidigt som du får bultens gängmönster att ta skruv. När du har den första på plats – bara så att den sitter hjälpligt och inte ramlar ur direkt – är du snabb med nästa. Sedan är det enkelt att ta resterande bultar. Dra åt dem tillräckligt så att inte hjulet vinglar innan du sänker ned bilen. Dra fast dem ordentligt gör du inte förrän hjulet vilar på marken.
Det är då du ska dra lagom hårt. Hänger du på hela din tyngd på förlängningsskaftet kommer du ångra dig om ett halvår när hjulet ska bytas igen.
Du kan även få ångra dig av andra skäl. Låshylsan som vi nämnde nyss har sina poänger, men ”nyckelmönstret” är ganska vekt. Tar du i för hårt är det risk att metallen veknar och du gör rent hus. Då har du god anledning att fyra av några svavelosande tirader.
Vi gjorde det – givetvis med rent pedagogiska avsikter – och fick linka i väg med bilen på tre vinterhjul och ett sommarhjul till däckverkstaden.
Killen på däckverkstaden började med kirurgiska ingrepp i form av att försöka kratsa ur resterna av låshylsan i låsbulten. Det lyckades skapligt.
Nästa steg var att med ett stycke mjuk, formbar metall försöka åstadkomma en kopia av låshylsans mönster. Hammare och slägga mot den mjuka metallen som hölls mot låshylsan. Försöket lyckades inte.
Återstod bara att borra ur bulten samt skicka med ett bra tips: skippa låshylsor och dito -bultar eller muttrar. Antagligen är dina lättmetallhjul inte särskilt attraktiva att stjäla och om de är det hjälper knappast låsgrejerna ändå. Risken att göra samma misstag som vi gjorde här är större än att låshylsorna gör någon nytta.
Om du skippat det här sista momenten (sluppit besöka däckverkstaden med trasig hylsa och bultskalle) är det bara att upprepa övningen i bilens resterande tre hörn.
Din första resa går till närmaste mack där du pumpar däcken till rätt tryck (finns ofta angivet på en dekal i förardörrens öppning eller på insidan av tanklocket, utöver i instruktionsboken).
Det är mycket viktigt att inte ha för lågt lufttryck – både säkerheten och bränsleförbrukningen påverkas negativt om däcket inte är korrekt pumpat, dessutom riskerar däcket att slitas i förtid. Hellre för högt tryck än för lågt!
När du kört 5–10 mil måste du komma ihåg att efterdra bultarna. De kan ha glappat loss en aning och när det väl skett gängar de lätt ur sig med tiden.
Förhoppningsvis har du låtit bli att slinta och sluppit hämta plåsterasken till knogarna. Ej heller klämt dig, tappat något på fötterna eller sträckt någon muskel under arbetet.
Dags att inkassera belöningen som utöver glädjen att köra med däck anpassade efter årstiden består i en kopp kaffe eller te och ett riktigt sötsliskigt bakverk därtill.