Risk för problem med framtida minskad reduktionsplikt

Energimyndigheten avråder från att sänka reduktionsplikten

Flera partier har lovat att minska reduktionsplikten. Men Energimyndigheten varnar för att den ökade elektrifieringen inte skulle kompensera för en minskad utblandning av bränslen. Därmed skulle inte klimatmålen kunna nås.

Flera partier i riksdagen, däribland M, KD och SD, har lovat att reduktionsplikten kraftigt ska sänkas. Det är utblandning av biobränsle i bensin och diesel, för att utsläppen ska minska. Genom reduktionsplikten ökar priset vid bensinpumparna. Med en minskad utblandning ska bränslepriserna sänkas, samtidigt som det har argumenterats för att elbilarna kommer kompensera för de utökade utsläppen. Men nu avråder Energimyndigheten från att genomföra åtgärden med reduktionsplikten.

Att det säljs mer elbilar kommer enligt myndigheten inte räcka för att nå klimatmålen, skriver de i en rapport till regeringen, rapporterar TT. Även om elektrifieringen ökar, ökar även antalet personbilar på våra vägar, där merparten av fordonflottan har förbränningsmotorer.

Till 2030 har Riksdagen beslutat att utsläppen ska minska med 70 procent jämfört med 2010-årsnivåer. I dag står inrikes transporter för cirka en tredjedel av de totala koldioxidutsläppen från Sverige.

Ökade utsläpp motsvarande 67 oljeeldade Karlshamnsverk på ett år 

KD, M, och SD har lovat att nivåerna i reduktionsplikten skärs ned från dagens nivåer av utblandning som ger 30 procent lägre utsläpp, till en utblandning som enbart ger mellan fem och sex procent sänkning. Det skulle i så fall ge en ökning av utsläppen med sex miljoner ton. Det motsvarar vad 67 oljeeldade Karlshamnsverk släpper ut på ett år.

För att kompensera detta skulle andra åtgärder behöva genomföras, såsom minskat bilåkande, eller en rejält ökad elektrifieringstakt.

2023 pausas uppräkningen av kraven i reduktionsplikten, men ökar igen till 2024. Myndigheten förslår även att man ska byta till en annan dieselstandard och kombinera inblandningen av rena eller höginblandade biodrivmedel som då skulle få räknas in i reduktionsplikten. På så sätt kan även efterfrågan och produktionen av biodrivmedel öka i Sverige.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com