Regeringen presenterade tidigare ett förslag till ett förenklat reseavdrag. Det fick kritik för att ersättningsnivåerna var för låga. Nu har förslaget reviderats.
Till följd av de ökade drivmedelspriserna presenterade regeringen för cirka sju veckor sedan ett antal åtgärder som skulle försöka dämpa de ökade priserna. Bland annat skulle skatten på drivmedel sänkas. Regeringen lade även fram ett förslag på ett förenklat reseavdrag. Det skulle i så fall ersättas med en skattereduktion som baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Då skulle varken färdmedel eller kostnaderna för resorna ha någon betydelse för avdraget.
Förslaget fick bland annat kritik från M Sverige, som menade att färre svenskar skulle ha möjlighet till avdraget, plus att ersättningen minskade från ungefär sex kronor milen till fem kronor per mil.
Nu har regeringen gjort ändringar och presenterar ett reviderat förslag. Enligt den socialdemokratiska regeringen kommer 260 000 fler personer få ersättning jämfört med hur reseavdraget ser ut i dag. Den övre avståndsgränsen föreslås höjas från åtta till tolv mil. Också den så kallade kilometersatsen höjs från fem till åtta kronor per mil.
Schablonbeloppet för resor med egen bil höjs
Även schablonbeloppet som får dras av för kostnader för resor med egen bil i tjänsten och näringsverksamhet, föreslås höjas från 18,50 till 25 kronor per mil. Dessutom ska avdraget för drivmedel vid tjänsteresor med förmånsbil justeras, så att den enligt regeringen på ett bättre sätt speglar den faktiska kostnaden. Avdraget höjs till tolv kronor per mil. Om förmånsbilen drivs med el sänks i stället avdraget till sex kronor per mil. Schablonbeloppet som används vid avdrag för kostnader för hemresor justeras på samma sätt. Även antalet kommuner som ska ingå i gruppen storstadskommuner förslås minska från 29 till 26.
– Det är viktigt att människor ska kunna bo och arbeta i hela landet. Med dessa förslag kan vi ge ett utökat stöd till den som har långt till jobbet. Detta är särskilt viktigt när Rysslands invasion av Ukraina har lett till stigande priser på bland annat drivmedel vilket slår extra hårt mot den som har långa pendlingsavstånd och är beroende av bil, säger finansminister Mikael Damberg.
Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2023 och det beräknas att skatteintäkterna i offentlig sektor minskar med cirka 4,5 miljarder kronor årligen från 2023.