Polisen genomför just nu en stor insatsvecka

Extra hastighetskontroller över hela Europa

Drygt 435 000 hastighetsöverträdelser rapporterades förra året, bara på svenska vägar. Och när myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020 kan det bli bråttom.

NTF berättar att enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent av förarna för fort på det statliga vägnätet, det är samma siffra som i fjol. Under hela denna vecka, den 18-24 april, gör polisen en extra satsning på att kontrollera hastigheten. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

-Vi ser att många olyckor sker på 70-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Ursula Eriksson, som jobbar som trafikstrateg hos Polismyndigheten.

För att få alla att hålla hastigheten finns även andra metoder än polisens arbete, som t ex trafiksäkerhetskamerorna. Men för att ändra beteendet hos dem som kör för fort krävs många åtgärder, skriver NTF och fortsätter, den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden hade varit om alla bara gjorde det de lärt sig på trafikskolan – att anpassa hastigheten och ALDRIG köra för fort. Men när allt i samhället har ett högt tempo verkar många ha svårt att lätta på gasen, avslutar NTF.

-Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt?!, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com