Pagani Zonda blir målarduk

Beställningsjobb av italiensk läderfirma.

En saudisk konstnär fick i uppdrag att måla en Pagani Zonda. Resultatet är en superbil som också är ett konstverk.

Begreppet art car, eller konstbil, var någonting som växte fram ur popkonsten i slutet av sextiotalet. Janis Joplin körde omkring i en psykedeliskt målad Porsche 356 och John Lennon syntes i sin paisleymönstrade Rolls-Royce. Fransmannen och racerföraren Hervé Poulain bad sin vän Alexander Calder, en av 1900-talets mest inflytelserika skulptörer, att måla hans BMW 3.0 CSL inför 1975 års upplaga av 24-timmarsloppet i Le Mans och satte därmed igång BMW långa serie av art cars.

Att använda bilen som duk var en så framgångsrik idé att BMW hittills beställt och fått levererat 17 karosskonstverk, den senaste en BMW M6 GT3 målad av den kinesiska konstnären Cai Fei som inte ens var född när Calder gick ur tiden, strax efter att han målat färdigt Poulains tävlingsbil.

BMW

Den blev hans sista verk.

Marknadsföringsmässigt är det förstås briljant: man låter någon kladda på en bil och plötsligt är den värd miljoner. Inte nog med det, utan hela världen hör talas om det och man framstår som altruistisk mecenat. Inte konstigt att fler hakat på trenden.

Så även Foglizzo, ett garveri från norra Italien som till vardags förser förmögna kunder med läder till deras lustjakter och privatflygplan. Allt de behövde var en bil och en konstnär. Så de städslade den saudiska målarinnan Shalemar Sharbatly, som i sin meritförteckning bland annat har en Porsche 911 som ställts ut i Louvren. Och så slog de en signal till Horacio Pagani och undrade om han hade några bilar över i garaget.

Det hade han. Foglizzo fick, eller fick låna kanske, en Pagani Zonda S, alltså en superbil med kolfiberchassi och sjuliters V12:a från Mercedes-AMG bakom ryggen. Sedan folierade de den vit, för att ge Sharbatly en bra yta att skapa sitt konstverk på (och kanske för att inte kladda sönder lacken), och satte penslar i händerna på henne.

I fyra dagar målade Sharbatly, med ”kyliga skuggningar och varma toner, i ett kontinuerligt flöde av penseldrag och känslor som förstärker bilens ursprungliga former”, för att använda Foglizzos egna ord.

Och nog är det väl precis så man vill att sin Zonda ska se ut. Bäst att jag slår Sharbatly en signal och hör om hon har lust att göra en till.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com