Ovanligt fynd på Bytbil: Sportig Mercedes från tiden innan AMG tog över

Även om Mercedes-Benz 190 E 2,3-16 var en av de snabbaste och mest eftertraktade sedanerna på 1980-talet, har den inte uppnått samma ikonstatus som konkurrenten BMW E30 M3 har idag. Det är synd! Denna sportiga Mercedes bär på spännande historier.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Bytbil

Om vi säger tysk, sportig sedan från 80-talet, finns det en överhängande sannolikhet att du tänker på BMW M3. Men det finns en stor konkurrent i skuggan av M3 från samma tidsperiod som, trots mycket marknadsföring, aldrig riktigt nådde samma ikonstatus.

Bilen vi talar om är Mercedes 190 E 2,3-16. Trots att den inte anses vara lika ikonisk som BMW M3, förtjänar den all uppmärksamhet den kan få. Förutom att den bär på spännande historier, kan den också visa sig vara en bra investering. Denna Mercedes-Benz, som är till salu på Bytbil, kostar 399 000 kr. En konkurrerande BMW E30 M3 från samma tidsperiod kostar lätt mer än 800 000 kr. Så kanske är det dags att slå till nu? Vi tittar närmare på Mercedes 190 E 2,3-16 och den coola historien som ligger bakom modellen.

Bakpartiet på en mörk Mercedes 190 e

Innan AMG

Det var en tid då AMG bara var en extern tuningfirma som Mercedes-Benz använde när de behövde det. Därför kunde Mercedes-Benz fritt välja andra tuningpartners i början av 80-talet, när de hade 190 E-modellen på ritbordet och ville skapa en sportig variant för både motorsport och privatbruk.

Istället för AMG kontaktade Mercedes de brittiska genierna från Cosworth, som var framgångsrika motorleverantörer till bland annat Formel 1. Tillsammans utvecklade de en komplicerad 4-cylindrig sugmotor med hela 16 ventiler, vilket verkligen var ovanligt på 80-talet. Den 2,3-liters motorn levererade först 185 hk och kunde dra upp till 7 100 varv.

Världsrekord som PR

Modellen 190 E var den första kompakta och prisvärda bilen från Mercedes-Benz. Marknadsföring var en hög prioritet för Mercedes, inte bara för att sprida den nya modellen utan också för att visa att en billig Mercedes fortfarande var en solid, hållbar och inte minst snabb bil. Snabbheten skulle illustreras genom att skapa en snabb och sportig variant av 190 E för motorsportsbruk. Men hur skulle hållbarheten illustreras? Genom att slå ett världsrekord såklart, tyckte Mercedes. Därför åkte de till höghastighetssbanan Nardo i Italien för att göra just det.

Till Italien tog Mercedes med sig tre exemplar av sin sportiga 190 E. Varje bil skulle på ungefär en vecka (200 timmar) tillryggalägga 50 000 kilometer. De tre bilarna hade sex förare var, som var och en körde de 2,5 timmar som det var mellan pitstops, där bilen skulle tankas. Dessutom fanns det pitstops efter varje sträcka på 8 500 kilometer för att byta bakdäck och efter 17 000 kilometer för att byta framdäck. Totalt gjordes över 243 pitstops under den vecka som rekordförsöket pågick. Två av de totalt tre bilarna nådde 50 000 kilometer på 200 timmar med en genomsnittshastighet på 247 km/h och hamnade därmed i rekordböckerna. Den tredje bilen missade rekordet på grund av ett tre timmar långt stopp för att byta en defekt drivknut.

Lopp fyllt med Formel 1-legender

Bilar tävlar på racingbana med en fylld läktare i bakgrunden

Världsrekordet var inte tillräcklig marknadsföring för Mercedes-Benz. När produktionen av 190 E 2,3-16 skulle börja sammanföll det med att det första Formel 1-loppet skulle hållas på den helt nya Nürburgring i Tyskland. Mercedes, Nürburgring och FIA samarbetade i sin marknadsföring och anordnade ett ’Race of Champions’-lopp. Mercedes levererade 20 identiska 190 E 2,3-16, i vilka de placerade 20 aktiva eller tidigare Formel 1-förare för ett legendariskt race.

Bland de mest kända förarna kan Niki Lauda, Alain Prost, Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss och Keke Rosberg nämnas. Hela arrangemanget skulle vara ett roligt och sevärt race som skulle sätta både Mercedes, Nürburgring och Formel 1-sporten på kartan – men en rookie-förare stal showen. Den unge Formel 1-nykomlingen, som tog uppvisningsloppet mycket seriöst, var en viss Ayrton Senna, som självklart vann och satte alla andra förare på plats. Han satte därmed också sitt eget namn på kartan och blev sedan världsmästare tre gånger innan han tragiskt nog förlorade sitt liv på Imola-banan.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com