Öl kan säkra elbilens framtid

Världens bästa dryck kan rädda världen ännu en gång

Öl har många superkrafter. Nu ska öl dessutom rädda världen från kinesisk gruvbrytning så att våra batterier blir miljövänliga.

Världens tredje mest populära dryck, efter vatten och te, är öl. Det är så vitt man vet också den äldsta alkoholhaltiga dryck vi har och kan spåras ända tillbaka till stenåldern, till de första människor som övergav sina nomadiska liv som jägare och samlare för över 10.000 år sedan.

Forskare och arkeologer tror numera att öl också spelade stor roll för själva civilisationens framväxt och Egyptens pyramider hade aldrig blivit av utan arbetarnas frikostiga ölransoner. Sumererna drack öl, till gudinnan Ninkasis ära, och urhjälten Gilgamesh spottade inte i glaset.

Inte nog med det. Under medeltiden var öl det enda sättet man kunde hålla sig rimligt frisk när vattentäkterna var smittade av kolera och böldpest. Under digerdöden, som så när raderade ut vår befolkning, kunde man på kartor spåra fickor av överlevande till närheten av bryggerier. Öl har räddat otaliga liv och som ett bevis på det dricks det i dag 133 miljarder liter öl per år i världen. Och vi har aldrig varit friskare och levt längre än nu, eller hur?

Särskilt katter, som har nio liv.

Särskilt katter, som har nio liv.

Nu ska öl även rädda miljön genom att revolutionera batteritekniken i elbilar. Det förhåller sig nämligen på så sätt att den extremt rena grafit som krävs för att skapa anoder (pluspoler) i litium-jon-batterier bryts i kinesiska gruvor och dopas sedan med ämnen som kobolt och magnesium för att ges rätt elektriska egenskaper.

Problemet är att kolbrytningen inte är alldeles oproblematisk. Inte bara för att tusentals kineser dör i gruvindustrin varje år, utan också för att dess miljöpåverkan är signifikant. Det är just här som öl kommer till räddning.

På väg att rädda världen. Igen.

På väg att rädda världen. Igen.

Forskare vid Colorados Universitet i Boulder har ansökt om patent för en metod att utvinna grafit ur restprodukter från öltillverkning. Detta sker genom att man låter en mycelet från en svamp, Neurospora crassa, växa i restvattnet från öltillverkningen.

Svampen växer på ett substrat som är rikt på kobolt och magnesium och när svampen sedan bakas i 800 graders värme får man – just det – färdigdopade elektroder som kan användas i batterier.

Öl byggde också denna vackra kropp.

– Öl byggde denna vackra civilisation.

På köpet renas bryggeriernas avloppsvatten, någonting som i dagsläget är enormt energi- och resurskrävande. På så sätt är miljövinsten dubbel och öl har räddat världen ännu en gång. Tack öl!

Foto: Michael Stern, U.S. National Archives and Records Administration, National Cancer Institute, František Dostál – samtliga via Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com