Okända regeln - får räkna laddhybriderna dubbelt

Experten: Därför har biltillverkarna förhalat leveranser av laddhybrider

Här är den okända EU-regeln som kan rädda flera bilmärken från miljarder i utsläppsböter.
Laddhybrider och elbilar räknas dubbelt i statistiken under 2020 – och som av en händelse har de långa leveranstiderna på laddhybrider nu försvunnit.
– Det var en konstgjord grej, biltillverkarna ville inte leverera så många laddhybrider förra året, säger tjänstebilsexperten Ronny Nilsson på Ynnor.

I år inför EU nya utsläppsregler som kan ge biltillverkerna miljardböter om de inte klarar den nya utsläppsgränsen på 95 gram per kilometer. Gränsen är ett genomsnitt av varje tillverkares modeller, och den som har tyngre bilar får tillgodoräkna sig det. För Volvo som säljer över 60 procent tunga suv:ar kommer nya EU-gränsen att ligga en bra bit över 100 gram per kilometer.

– Varje biltillverkares individuella gränsvärde beräknas utifrån vikten på sålda bilar, vilket innebär att värdet kan beräknas först efter årets slut. Eftersom Volvo Cars inte har bilar i de mindre segmenten kommer vårt genomsnitt ligga högre än för en tillverkare som tillverkar små bilar i de s.k. A- och B-segmenten, säger Volvo Cars presstalesman Stefan Elfström till BytBil.

Det finns dock en okänd faktor som hittills knappt uppmärksammats. Enligt en regel i EU-bestämmelserna får tillverkarna räkna varje laddhybrid och elbil dubbelt upp i statistiken om bilarna släpper ut mindre än 50 gram CO2 per km. En gräns Volvo klarar med sina laddbara herrgårdsvagnar, sedaner och den mindre suv:en XC40. Nästa år sänks dopingfaktorn till 1,67 för laddbara bilar.

Under 2019 har Volvo fått hård kritik för att de har haft leveranstider på upp till ett år för sina laddhybrider. Som av en händelse har Volvo lyckats kapa sina leveranstider kraftigt vid nyår och du kan i dag få en laddbar V60 redan i april om du beställer i dag. Även Kia kritiserades under 2019 för att inte kunna leverera laddhybrider och styra över tillgången till 2020 när de kan räknas dubbelt i utsläppspoolen.

– Man ville inte leverera mycket laddhybrider förra året, så det var en konstgjord grej. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Det var en konstlad marknad förra året, för nu verkar inte tillgången på laddhybrider längre vara ett problem, säger tjänstebilsexperten Ronny Nilsson på Ynnor som analyserat hela tjänstebilsmarknaden i sin nya bok.

Volvo tillbakavisar dock att de skulle ha förlängt sina leveranstider på konstgjord väg för att kunna räkna laddhybriderna dubbelt för att klara sig från utsläppsböter.

– Leveranstiderna är kopplade till tillgången på de unika komponenter som behövs för plug-in hybrider, främst batterier. Vi har tillsammans med våra leverantörer nu kunnat öka kapaciteten vilket gör att vi nu successivt kommer att korta ner väntetiden för kunderna – vi tror att leveranstiden kommer att landa kring 3 månader så småningom. Det innebär också att vi tror på en PHEV andel runt 20 procent under 2020, vilket också ligger i linje med efterfrågan, säger Stefan Elfström på Volvo.

För Volvo betyder varje såld laddhybrid att de kan sänka sitt utsläppssnitt dubbelt upp. Vd Håkan Samuelsson har i en intervju med Bloomberg sagt att Volvo ska sälja 20 procent laddhybrider i år för att klara sig från böter, men sannolikt räcker det med en mycket mindre andel. Märket kan även tillgodoräkna sig Polestars elbilar som börjar levereras i sommar.

Räkneexempel – så kan Volvo klara böterna i år
Enligt Volvos tillväxtplan ska tillverkaren sälja 800 000 bilar under 2020.
Det innebär cirka 385 000 sålda bilar i Europa. Genomsnitts-Volvon som inte är laddbar släpper enligt Jato ut 129 gram CO2 per km. Om Volvo säljer 55 000 laddhybrider i Europa som räknas dubbelt sänks utsläppssnittet till 102 gram CO2 per km, och Volvo klarar sannolikt sina utsläpp med tanke på att deras mål justeras upp med anledning av vikt.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com