Nya svenska elbilsmärket jagades av kronofogden

Får även böta - har inte lämnat in årsredovisning för 2018

Nu är priserna officiella för lilla svenska elbilen Uniti One. Stadsbilen med plats för tre kostar från 168 000 kr efter miljöbonus.  BytBil kan dock avslöja flera frågetecken runt det svenska bolaget.
Kronofogden har jagat Uniti för skatteskulder – och bolaget bryter mot bokföringslagen genom att inte lämna in årsredovisning för 2018.
– Vi hade likviditetsproblem, men det löste vi. Vi ska skicka in årsredovisningen efter bolagsstämman 22 oktober, säger Aisha som är ekonomiansvarig.

Ska Sverige få sitt tredje bilmärke efter Volvo och Koenigsegg? Ja, nya elbilsmärket Uniti One hävdar att produktionen ska komma i gång redan nästa år, och lovar att de 1000-tals som uppges ha förbokat Uniti One ska få sina bilar nästa år. Med bara 17 miljoner i riskkapital i kassan lovar företaget att leveranserna ska starta i mitten av nästa år.

Instegspriset för den tresitsiga bilen blir 168 000 kr efter miljöpremie för en version med minsta battereti på 12 kWh. En version med dubbelt så stort batteri kostar 199 000 kr efter miljöbonus. Det lilla batteriet ska ge en räckvidd på 15 mil, och det större ska räcka 30 mil. De första leveranserna ska ske så snart som i mitten av nästa år, enligt Uniti.

I ett nytt pressmeddelande berättar Uniti att bilen bland annat får Android OS och en minimalistisk interiör med en touchskärm. Bilen har plats för en förare och två passagerare. Med baksätet nerfällt ska bagaget rymma 760 liter, med passagerare i bilen rymmer bagaget 155 liter.

Uniti startade i Lund i Skåne och har jobbat i flera år för att få ut elbilen på marknaden. Från början skulle den säljas på Mediamarkt, nu handlar det i stället om onlineordrar. De har tidigare sagt sig ha fått in förbeställningar värda 500 miljoner kronor, vilket motsvarar förbeställningar på minst 2000 bilar.

Så sent som i februari tog bolaget in 17 miljoner kronor via crowdfounding på brittiska plattformen Crowdcube. De har tidigare gått ut med att de skulle anställa 1000-tals personer i Landskrona, något de backat på. Bolaget har också haft skulder till Kronofogdemyndigheten under 2018 och 2019, totalt finns nio betalningsanmärkningar på 1,3 miljoner kronor. Bland annat har företaget misskött sina skatteinbetalningar.

Bolaget har dessutom nyligen fått böter från Bolagsverket, då de har struntat i att skicka in en årsredovisning i enligt med bokföringslagen. De har redan fått böter på 10 000 kr. Årsredovisningen skulle ha varit inskickat den 31 juli, men Bolagsverket har ännu inte fått in den.

BytBil har sökt vd:n Lewis Horne, men får till slut tag på en person som säger sig vara ekonomiansvarig och heter ”Aisha”.

– Det var mycket detaljer och vi har haft mycket nytt som vi måste vi måste lära oss i år, så det blev försenat med årsredovisningen, vi har fått betala skattetillägg men det är löst. Vi kommer att skicka in en årsredovisning efter att vi haft bolagsstämma den 22 oktober.

Hur kommer det sig att ni haft skulder till Kronofogden och inte betalat era skatter i tid?
– Vi hade likviditetsproblem men det löste vi. Nu kommer vi att börja sälja bilen nästa år.

BytBil har även varit i kontakt med bolagets revisor hos KPMG, Jonas Nilhberg. Han hänvisar till Uniti när det gäller den uteblivna årsredovisningen, men säger:
– Miin allmänna syn är självklart att man ska följa lagar och regler.

17 miljoner i riskkapital brukar normalt sett inte räcka långt i bilbranschen. Uniti verkar dock övertygade om att de ska klara att komma i gång och börja tillverka bilen nästa år.
– Detta är bara början på vår resa mot en mer miljövänlig framtid. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har uppnått genom att ta denna innovativa bil till marknaden på så kort tid.”, säger Lewis Horne, vd på Uniti i ett pressmeddelande.

Företaget har sitt säte i Sverige, men utveckling och produktion uppges ske i Norfolk i Storbritannien. När bolaget drog in pengar i början av året uppgavs dock fabriken ligga vid racerbanan i Silverstone. Nu är fabriken alltså flyttad till en annan del av Storbritannien.

Från början klassades Uniti som en fyrhjulig mc, men nu klassificeras den som en personbil och måste klara säkerhetstester. Företaget uppges arbeta med virtuella kraschtester. Men bilen måste också klara regelrätta krocktester innan den får börja levereras till kunder nästa år.

Enligt bolagets pressmeddelande ska de som beställer bilen ”innan slutet av november 2019 erbjudas en plats i Unitis exklusiva ”Founders Club” som ger tillgång till exklusiva erbjudanden, gratis mjukvaruuppdateringar och mycket annat som kan göra livet enklare och mer komfortabelt.” För att komma med i Founders Club ska du förskottsbetala 112 000 kr.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com