Nya fordonsskatten: 520 000 kronor

Frankrike tar i med hårdhandskarna

I ett budgetförslag vill Frankrikes regering mer än dubblera fordonsskatten som baseras på mängden koldioxid som bilarna släpper ut.

Frankrikes regering har ett utkast på ett budgetförslag där landets bilköpare antagligen kommer få tänka om, i alla fall om bilen släpper ut mycket koldioxid.

Landet har den näst största bilmarknaden i Europa efter Tyskland. Automotive News Europe rapporterar att regeringen planerar att mer än dubblera malusen som bilägarna tvingas betala baserat på hur mycket koldioxid fordonet släpper ut.

– Det skulle vara relativt dåliga nyheter för sport-, lyx och exklusiva bilar och en showstopper för importen av utländska bilar, säger Felipe Munoz, analytiker vid bilmarknadsforskningsföretaget JATO dynamics, till Automotive News Europe.

Regeringar runt om i världen försöker på olika sätt att påskynda utfasningen av förbränningsmotorer. Kalifornien tillkännagav nyligen planer på att förbjuda försäljningen av nya diesel- och bensinbilar år 2035. Även Sveriges regering har föreslagit en strängare Bonus-malus till 2021.

Om lagen går igenom Frankrikes parlamentet skulle trycket ytterligare öka på bilindustrin att ställa om. Europeiska Unionens klimatmål för 2030 kräver en minskning av koldioxidutsläppen med 55 procent jämfört med 1990-års nivåer. 

För att uppnå dessa mål anser Europeiska kommissionen att biltillverkarna gradvis behöver avveckla sina förbränningsmotorer och halvera koldioxidutsläppen till 2031. 

Inget annat land i Europa har strängare skatt på koldioxidutsläpp än Frankrike där det maximala beloppet är 20 000 euro. Nu kommer tröskeln under två års tid ytterligare att sänkas för att en bil ska tvingas betala den utsläppsbaserade skatten. 

Bilar som släpper ut mer än 225 gram koldioxid per kilometer kommer maximalt att beskattas på 40 000 euro (motsvarande 416 000 svenska kronor) nästa år och 50 000 euros (520 000 svenska kronor) 2022. Avgiften är begränsad till hälften av vad fordonet kostar vid inköp.

En mängd med Lamborghini, Ferrari och Porsche, tillsammans med Bentley, Rolls-Royce är bland de som drabbas av de högsta avgifterna. Enligt Felipe Munoz kan det vara signalen som gör att tillverkarna påskyndar sin omställning till hybrider och el. 

Bland annat Porsche planerar att mer än hälften av dess försäljning ska vara delvis eller helt elektrifierade bilar, dessutom har Daimler-koncernen planer på att lansera sin första helt elektrifierade AMG-modell nästa år.  

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com