Nya Audi A8 en blyg viol med maxat inre

Under ett (måhända) konservativt yttre döljs mängder av ny teknik när Audi lanserar en ny generation av toppmodellen.

Fjärde omgången Audi A8 ruskar om rejält i bygglådan och ut skramlar elsystem på 48 volt, självkörning, fyrhjulsstyrning, pekskärmar och fotmassage.

Kritiken kom direkt på internets röststarka forum och kommentarsfält: ”För feg, förutsägbar och traditionell.”

Men vem hade väntat sig att Audi skulle hoppa över skaklarna och revolutionera det formspråk som finhackats, trancherats och putsats sedan åtminstone mitten av 1990-talet?

Åtminstone fanns väl inga tecken på att lyxbilen A8 skulle få gå i täten för en sådan utveckling. Men öppna dörren eller plocka bort karossen och bli varse att Audi absolut låter A8 ta ut en ny kurs för hur bilar från Ingolstadt (om än tillverkad i Neckarsulm) ska – eller kan – vara funtade hädanefter.

Instrumentpanelen har visserligen en mittkonsol som påminner om den i A8 Mk II (2002–2009) och som i sin tur hade lite amerikanska influenser. Men helheten – den markerar om något en nystart.

Ut med diskvattnet åker joysticken som hittills använts för att manövrera menysystemet (MMI på Audispråk). I samma sköljning försvinner även den separata pekplattan som blivit vanlig i mer påkostade Audibilar på senare år.

Istället tar en 10,1 tum stor pekskärm plats mitt på instrumentpanelen. Under den återfinns en mindre skärm som primärt används för klimatanläggningen samt diverse ”komfortfunktioner”, men även för att mata in text med antingen tangentbord eller fingerskrift.

Audi går alltså samma väg som bland andra Tesla och Volvo, men har valt att dela upp manövrerandet på två skärmar. Måhända blir det där med inte lika mycket joxande i menyer för att snabbt komma åt ofta använda funktioner. Något annat än digital instrumentering finns förstås inte.

Om färden går i max 60 km/h längs en trafikled eller motorväg med fysiska räcken eller vajrar kan föraren ta time out och exempelvis glo på tv. Då kan nämligen nya A8 köra helt själv, vilket innebär att Audi tar ett stort steg på vägen mot helt autonoma bilar.

För att orientera sig i världsalltet har A8 flera kameror samt radar- och ultraljudssensorer. Men en nyhet är att även en laserskanner tagit plats i främre stötfångaren (snälla parkeringsgranne – plantera gärna din dragkrok i någon annans stötfångare …!). Den kan hålla reda på ett område upp till 80 meter framför bilen och sägs bidra starkt till att omvärldsorienteringen.

A8 har så klart koll på hela sin omgivning och kan agera för att undvika eller mildra olyckor. Om en sidokollision verkar oundviklig höjer sig till exempel bilen snabbt upp till 80 millimeter.

Det sistnämnda bygger på den vidareutvecklade aktiva, elektromekaniska stötdämpningen. Detta system, ”Audi AI Active Suspension” bygger i sin tur på bilens elsystem med 48 volt.

Redan för halvtannat år sedan introducerade Audi ett 48-voltssystem i sport-suven SQ7, men där handlar det om att 48-voltsgrejerna kompletterar det ordinarie 12-voltssystemet. SQ7 får exempelvis snurr på den elektriska turbon av tack vare 48-voltskraften och tar tillvara energi som uppstår när krängningshämmarna arbetar.

I nya A8 är 48 volt det primära och 12 volt används som ett undersystem för enklare funktioner. Med 48 volt möjliggörs bland annat effektivare start/stoppsystem. Bilen har dessutom ”seglingsfunktioner” (i praktiken ett slags frihjulande) i hastigheter mellan 55 och 160 km/h under max 40 sekunder, då motorn kan slås av helt. Tack vare den starka kombinerade generatorn och startmotorn kan förbränningsmotorn starta på nytt betydligt kvickare än dagens start/stopp.

Alla nya A8 kallas dessutom mildhybrider. Drivlinorna är alltså i någon mån elektrifierade, men den rena laddhybriden A8 e-tron kommer inte förrän någon gång 2018.

Det handlar då om en treliters bensinmotor och en elmotor som byggts in i den åttaväxlade automatlådan. Bensin och el kan tillsammans generera som mest 449 hästkrafter och 700 newtonmeter. Räckvidden på ren eldrift ska vara cirka 50 kilometer.

Men den häftigaste nyheten därvidlag är kanske att Audi kommer att sälja en induktionsladdare som tillbehör: med den installerad i garaget räcker det med att parkera bilen på rätt ställe så laddas batteriet trådlöst.

Till en början kommer A8 med treliters bensin- eller dieselmotor på 340 respektive 286 hästkrafter. Lite senare ansluter V8-syskonen som pumpar ur sig 435 respektivt 460 hästkrafter beroende på om bränslet är bensin eller diesel.

Dagens miljötrend till trots lever även den numera klassiska W12-motorn vidare. I nya A8 ger 5 950-kubiksspisen 585 hästkrafter.

Samtliga varianter är fyrhjulsdrivna (40/60-fördelning fram/bak i normalläge, som mest kan 70 procent av motorns moment pytsas till framhjulen och 85 procent till bakhjul) och som tillval finns en så kallad sportdifferential. Åttaväxlad momentomvandlarautomat är också standard – här lyser dubbelkopplingarna med sin frånvaro.

I likhet med både BMW 7-serie och senaste generationen Porsche Panamera erbjuds A8 även med fyrhjulsstyrning.

När första A8 debuterade 1994 var ”Audi Space Frame” en stor nyhet. Då handlade det om att karossen var byggd på en aluminiumram. Samma begrepp används i nya A8 för en ramkonstruktion som består av kolfiber, magnesium, höghållfasthetsstål och aluminium i valda delar.

Nya A8 är 37 millimeter längre än den senaste generationen, medan axelavståndet bara har ökat med sex millimeter.

Justerbar stol och fotmassage i nya A8.

Två karosslängder erbjuds: 517 samt 530 centimeter. Den sistnämnda kan beställas med ett extra flådigt baksäte där särskilt högerplatsen ska vara extraordinärt bekväm. Att kunna putta fram främre passagerarsätet för extra benutrymme är inget nytt, men att kunna få fötterna både värmda och masserade i framstolens ryggstöd är en nyhet. Som tillval finns även en klädnypa att sätta på den strax invid arbetande chaufförens näsa.

Puh, nya A8 må se välbekant ut (fast ärligt talat – titta noggrannare och du ska upptäcka en hel del nytt), men det var länge sedan en grupp fordonsingenjörer kunde presentera en så bedövande tekniksmocka som denna. Vi har till exempel inte ens nämnt strålkastarna som kombinerar Matrix- och laserteknik (tjosan – räckvidden för helljuset dubbleras när laserljuset aktiveras), bakljusen med OLED-teknik, cylinderavstängningen, alla finjusteringar i de ytligt sett välbekanta motorerna eller navigationssystemet som är självlärande och kan visa 3D-vyer över många större europeiska städer.

Ej heller att A8 kan parkeras i en p-ruta eller ett garage med föraren stående bredvid och manövrerade sitt fordon med en app i telefonen (det är förvisso ingen världsnyhet, heller) eller att föraren kan lagra upp till 400 personliga inställningar …

Är det ens lönt att nämna att A8 kan beställas i tolv ordinarie lackkulörer? Jo visst – Audi får även kritik i kommentarsfälten för att lanseringsfärgen på normallånga A8 är röd. Men kan vi inte bara glädja oss över att en lyxbil tillåts ha en glad kulör för en gångs skull? Bilderna på A8 L visar för säkerhets skull en standardgrå bil.

Volvo Cars

PG Gyllenhammar tyckte också att lyxbilar klär i rött.
Eric Lund
Redaktör
info@ericlund.se