Många har säkert undrat vad som hände med den Volvo Duett som var med i ”Macken – Roy’s och Roger’s bilservice”.
Ni behöver inte undra längre. Den är nu i Umeåbon Niclas Gruffmans ägo – efter ett ett gediget researcharbete.
– Man har ju hobbyn för bilar. Då får man för sig ett och annat, säger han.
Under 80-talet blev karaktärerna Roy och Roger ett med det svenska folket genom tv-programmet ”Macken”. Galenskaparna och After Shaves skapelse har sedan förevigats på många olika sätt. Inte minst via filmen ”Macken – Roy’s och Roger’s bilservice” från 1990.
I denna film kör duon runt i en Volvo Duett från 1967. Det är en bil som många fascinerats av och säkert fått en och annan bilfantast att undra: Vart tog den där bilen vägen?
För Niclas Gruffman, 28, var det definitivt så. Han ville veta var den fanns – och helst av allt ville han lägga vantarna på den. Så han påbörjade sin research.
– Jag fick fram att den skulle finnas på en adress i Täby. När jag sökte på Google Earth kunde jag se att bilen stod parkerad där i ett lägenhetsområde. Jag tänkte på om jag skulle ringa dit och fråga om den, men det blev liksom inte av, säger han.
Tiden gick och Niclas hade väl mer eller mindre släppt tanken på att få ta över den legendariska bilen. Tills han bara för någon vecka sedan fick syn på en bilannons på Blocket med just denna Volvo Duett från ”Macken”-filmen.
– Den kom upp där ganska sent en kväll och jag såg den morgonen efter. Jag ringde flera gånger på den men kom inte fram. Så jag skickade ett mejl: ”Ring mig fort!”. Sen hörde han (säljaren) av sig där efter ett tag. Vi körde ett videosamtal där han gick runt bilen och startade den. Han är hyfsat lättstartad faktiskt.
De kom överens om att Niclas skulle få ta över bilen för 35.000 kronor.
– Är det en vanlig Duett i det skicket är det ganska mycket. Men det finns ju bara en som varit med i den filmen.
Säljaren heter Torbjörn Randin och bilen tillhörde hans far Tore Nilsson-Randin. Först var det hans tjänstebil i några år. Och fram till att den ställdes 2012 – alltså under nästan 45 år – var den familjen Nilsson-Randins trotjänare.
– Han har alltså kört bilen sedan den var helt ny, säger Torbjörn Randin och hänvisar till sin far.
– Visst kändes det en aning vemodigt att bli av med den. Men samtidigt känner vi att den har kommit till någon som förstår dess värde och som kommer att ta hand om den.
Historierna om denna unika bil är många. Bara sättet som den kom med i filmen, till exempel.
Att bilen blev en ”filmstjärna” är faktiskt en ren slump.
– Claes Erikssons dotter hade tydligen fått syn på bilen, och hunnit uppfatta registreringsnummer. De ringde och ville ha bilen till filmen. Farsan tackade ja direkt och vi fick istället låna en skåpbil av filmbolaget den sommaren, säger Torbjörn Randin.
Produktionen bekostade en reparation av fönsterhissen, eftersom en fungerande sådan behövdes i filmen.
– Man kan också se i filmen att motorhuven monterades bort i scenerna där Roy och Roger för dialog i kupén. Den står alltså inte på någon trailer utan Roy kör bilen på riktigt.
Vad som händer med bilen nu återstår att se. Den är i ett ganska stort renoveringsbehov.
– Min far har aldrig brytt sig särskilt mycket om yta och finish. Däremot har funktion och det som inte syns utåt varit hans styrka. Bilen har alltid varit i kanonskick, om man då bortser från ytan, säger Torbjörn.
För att hålla bilen i körbart skick krävdes mycket arbete, med rostlagning minst varje år. Den var ju redan gammal på 80- och 90-talet. Under åren har därför familjen Nilsson-Randin besökt många veteranbilsmarknader för att hitta reservdelar.
Torbjörn har också Svenska Volvo PV-klubben att tacka för mycket då de genom åren har nyproducerat en hel del reservdelar till gamla Volvobilar.
För nya ägaren Niclas Gruffman finns nu ett dilemma.
– Första tanken var att den ska helrenoveras. Jag såg att de bytt ut stolarna till Amazon och satt in en annan panel. Samtidigt känns det ju skitdumt att ta bort allt det där roliga. Men ja, rosten måste man ju givetvis laga. Frågan är om jag ska lacka hela bilen eller bara snygga till de där områdena.
Bilens filmiska förflutna ska dock visas med tydlighet.
– Den hade inga speciella dekaler i filmen eller så, men kanske ska man ta fram logon som de hade för att sätta på rutan. Då förstår folk mer om man visar upp han på träffar.
Detta är inte den enda klassiska bil i Niclas Gruffmans ägo. BytBil har tidigare skrivit om hur han renoverade en Polis-Saab från 1975 för att få den tillbaka till forna glansdagar. Innan dess gjorde han en replika av en Amazon-polisbil.
På frågan om varför han ännu en gång valt att köpa ett klassiskt bilobjekt som kräver sin beskärda del arbete svarar han kort och gott:
– Man har ju hobbyn för bilar. Då får man för sig ett och annat.