Mercedes-Benz GLE växlar generation

Får avancerad fjädring och pratande panel.

Den mellanstora suven GLE kommer i nytt utförande. Till nyheterna hör ett avancerat fjädringssystem och en pratglad panel.

Mitt i den amerikanska sydstaten Alabama, mellan Birmingham och Tuscaloosa, ligger det sömniga samhället Vance. Egentligen är Vance, Alabama känt för en enda sak: här ligger en enorm bilfabrik, många gånger större än samhället självt.

Mercedes-Benz U.S. International, som fabriken heter, tillverkade sin första bil i februari 1997 och den hette Mercedes-Benz ML 320. Den var en suv. Då var suv-begreppet fortfarande någonting nytt, en terrängbil som främst var avsedd för gatan, och från början var det tänkt att ML-klassen skulle ersätta den gamla långköraren G-klass. Så blev det nu inte, utan ML karvade i stället ut en helt ny nisch av marknaden, en nisch som snart skulle fyllas av konkurrerande produkter från alla håll.

Nu, drygt 20 år senare, förbereder sig fabriken i lilla Vance på att börja tillverka den fjärde generationen i ordningen av Mercedes-Benz mellanstora suv. Numera heter den inte ML, utan GLE, men i mångt och mycket handlar det som samma biltyp nu som då: en fyrhjulsdriven bil byggd på höjden.

Volvo Cars?

GLE?

Men om biltypen är den samma är tekniken helt ny. Mercedes-Benz GLE är ett tekniskt fyrverkeri, strömsatt av 48-voltsteknik som sköter både framdrift och fjädring. Framför allt är det det senare, fjädringen alltså, som särställer GLE från det mesta här i värden.

För GLE har – som tillval – hydropneumatisk fjädring med ett aktivt inslag. För varje hjul finns en luftfjäder och en stötdämpare som var och en kan beordras att sköta sig på ett visst sätt.

Kör du i en kurva pumpas yttersidan upp och krängningen minskar. Gasar eller bromsar du motverkas karossrörelser i längsled. Dessutom scannar systemet av vägen framför dig och stålsätter sig inför eventuella potthål och har du kört fast i leran kan fjädringen pumpa dig loss, genom att höja och sänka fjädringen i korta stötar tills du inte sitter fast längre.

Samma 48-voltsteknik som fjädringen arbetar med använder även mildhybridsystemet, där den kombinerade generatorn och startmotorn också kan skjuta till extra kraft när det behövs. Lanseringsmodellen GLE 450 har en rak sexcylindrig bensinmotor på 367 hästkrafter, som kan få extra skjuts av 22 elektriska hästkrafter.

Och den är förstås fyrhjulsdriven. De enklare, kommande fyrcylindriga modellerna kommer att få en enklare typ med fast momentfördelning mellan axlarna, men de dyrare får ett system som fritt kan fördela kraften mellan axlarna. Oavsett drivsystem får samtliga modeller en niostegad automatlåda.

Den tekniska trollerilådan är lika välfylld inne i kabinen som under golvet. Förarmiljön domineras av en skärm som spänner över en stor del av panelens bredd och har man prickat för tillvalet MBUX kan man prata med den lite som man vill. Bland annat kan man berätta för den vad man har för kroppsstorlek, så ställer den in stolar, ratt och speglar så att du ska sitta så bra som möjligt. Och den håller koll på dina vanor, så om du brukar ringa din mamma på torsdagar ger den det som förslag, så att du inte glömmer bort det. Mamma skulle bli så ledsen då.

Så ring.

Skulle du i stället använda fingrarna för att peka fram funktioner på skärmen håller bilen koll på om det är du eller din passagerare som är där och petar. Bra, för då slår du inte på rumpmassagen åt någon annan av misstag. Kör i köer gör den också alldeles själv, i alla fall om man prickat för rätt tillval, och när kön löser upp sig accelererar bilen själv upp till rådande hastighetsbegränsning.

Jämfört med sin föregångare har nya GLE fått åtta centimeter längre mellan hjulaxlarna och hjulbasen är snudd på tre meter lång. Det betyder större utrymme, framför allt i baksätet, och vill man kan man beställa sin bil med en tredje sätesrad.

Så det är med den tredje sätesraden som det är med det mesta i nya GLE: det är tillval. Det går till och med att beställa sin GLE med off road-paket, men det är väl knappast någon som tänkt använda sin suv i terrängen. Nåväl, man får hoppas att de har ordning på sitt beställningssystem där i Vance, Alabama, för ingen bil lär bli den andra lik. De första bilarna kommer att nå den europeiska kusten i början av 2019, men än vet vi inte vad de kommer att kosta. Särskilt inte om utrustningslistan är välfylld.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com