Först ut från Mercedes-Benz elbilssatsning EQ är en suv. EQC 400 lovar hålla tyst och ska inte börja brinna efter en krock.
I våras inträffade en olycka i Kalifornien där en elbil plötsligt och oförklarligt avvek från sin fil på motorvägen och svängde in i en barriär. Så långt tjänade händelsen som en väckarklocka för dem som sätter allt för stor tillit till självkörande teknik.
Men kanske mer bekymrande var att batteripaketet bröts upp och fattade eld. Brandkåren var där och släckte och vraket bogserades bort. Men på kvällen började rök åter stiga upp från resterna och efter några dagar flammade elden upp på nytt.
Elbilar ställer andra krav på krocksäkerhet än de vi är vana vid. Vissa problem slipper man, som eldfängda bränsleläckor eller tunga motorblock i krockzonen. Andra tillkommer, som risken för elektriska stötar eller, som i exemplet med olyckan ovan, att brustna batterier vägrar låta sig släckas.
För biltillverkarna innebär det delikata utmaningar i utvecklingsarbetet. Så när Mercedes-Benz nu visar upp sin första produktionsmodell under det nya elbilsprogrammet EQ trycker man hårt på just passiv krocksäkerhet.
I går kväll presenterades nämligen den eldrivna suven EQC 400 vid en tillställning i Stockholms skärgård och den är kulmen på ett enormt utvecklingsarbete. Bilen är inte bara en ny modell, utan baseras också på en ny teknisk plattform med ny drivlina och den ska tillverkas med nya produktionsmetoder av komponenter från nya leverantörer. Det handlar om ny teknik i ett nytt skal och allt – allt! – måste fungera. För Mercedes-Benz är lanseringen kritisk och långt utanför komfortzonen.
Bilen i sig är en suv, ungefär i samma storlek som den konventionella Mercedes-Benz GLC eller för den delen Volvo XC60 och den är tänkt att konkurrera med bilar som Jaguar I-Pace, Tesla Model X och den kommande Audi e-tron. För två år sedan fick vi se den som konceptbil i samband med att Mercedes-Benz annonserade sin tänkta elbilssatsning och nu kommer den alltså i den version som du och jag kan köpa. De första bilarna kommer att levereras i mitten av nästa år men vad de kommer att kosta vet vi inte ännu.
Utseendet är omisskännligt Mercedeskt och det är främst i fronten man känner igen den som en EQ-modell: i stället för en traditionell kylargrill dominerar en blanksvart panel som omsluter strålkastare och grill. Förarmiljön ger ett välstädat och minimalistiskt intryck och präglas av instrumentskärmen som spänner över en bra bit av panelens bredd, inte olikt nya A-klass. En intressant detalj är den haptiska gaspedalen, som sparkar tillbaka med en slags force feedback när den tycker att du gasar för hårt.
Men det är förstås det som inte syns som särskiljer EQC från resten av Mercedesfamiljen. Under golvet finns det nya batteripaketet av litium-jon-celler med en kapacitet om 80 kilowattimmar. Enligt Mercedes-Benz ska det räcka till 45 mils körning enligt den gamla NEDC-körcykeln, så under mer verklighetsnära förhållanden lär räckvidden vara betydligt kortare. Själva anger de förbrukningen till 22,2 kilowattimmar per 100 kilometer, vilket i så fall skulle motsvara 36 mil innan batteriet är tomt. Med den inbyggda snabbladdaren ska man kunna ladda från 10 till 80 procent av full kapacitet på 40 minuter.
Batteriet förser två motorer med ström, en där fram som sköter grovarbetet till vardags och en där bak som optimerats för att ge spets åt körupplevelsen. Genom att de har monterats i separata hjälpramar har man isolerat dem från karossen och därmed minimerat mängden oljud som ska kunna tränga in i kupén.
Och så var det det där med krocksäkerheten. Batteripaketet är inneslutet i en separat ram med egna deformationszoner och framtill finns också en sköld som ska skydda mot inträngande föremål som kan punktera paketet. Ett system för att stänga av högspänningskontakterna finns också, dels ett reversibelt som träder in vid lättare smällar och ett irreversibelt som helt klipper av kontakterna vid en svårare olycka. Blir man påkörd när man står och laddar finns ytterligare sensorer som stänger av laddningen, allt för att omgivningen inte ska bli strömförande.
Så förhoppningsvis ska vi i alla fall inte behöva oroa oss framöver för att våra bilar ska börja brinna, även långt efter en krock. Vi har väl tillräckligt mycket att tänka på ändå.