Inombordsbromsar hör till detaljerna i McLarens senaste superbil. Synd bara att den inte finns på riktigt utan bara i spelvärlden.
Nu ska vi se här … Gran Turismo är i min värld beteckningen för en tvådörrarsbil med stor motor och hunger för kontinentala turer till St Tropez. Men bland alla ungdomar där ute som inte fyllt 150 ännu är det tydligen ett sånt däringa tevespel där man bara låtsaskör till St Tropez. Eller, egentligen kör man väl mest runt-runt i de flesta utgåvorna. Eller? Jag vet inte.
Runt-runt, det är i alla fall vad McLarens senaste bil är tänkt att köra – och det i Gran Turismo. Närmare bestämt är det titeln Gran Turismo Sport för Playstation 4 (något slags datamaskin för tevespelande) som kommer att härbärgera McLarens framtidsfantasi.
Och McLaren har faktiskt funderat länge och väl över hur framtidens superbil bör vara funtad. McLaren Ultimate Vision Gran Turismo må vara blott en fantasi i ett spel, men som sådan utgör den också McLarens vision för vad de kommer att tillverka efter år 2030. Och den är varken flygande, självkörande eller ens särskilt eldriven. Ja, det är en hybrid förstås, men i mitten föreställer sig britterna att en fyraliters turbomotor tar på sig huvudrollen.
Självklart består allt man ser av simulerad kolfiber och den virtuella vikten ska stanna på ett ton. Vad som är riktigt kul är att McLarens ingenjörer givit deras Ultimate Vision Gran Turismo bromsar som monterats i chassit – en sjuttiotalsuppfinning som på senare tid fött ut, trots att storheter som Lotus Formel 1-team och Alfa Romeo Alfetta visade hur bra det kan fungera (så länge man inte behöver byta bromsklossar).
Om jag ska försöka förklara vad det innebär så är bromsskivorna inte monterade ute vid hjulen, utan i andra änden av drivaxlarna där de är en del av bilens fjädrade vikt. Det är bra. Ofjädrad vikt är sämre än fjädrad vikt. Så.
Utöver det återstår väl inte mycket mer att säga om McLaren Ultimate Vision Gran Turismo än att den ser rätt kul ut och är ett välkommet avsteg från den allomfattande kilform som har dominerat branschen ända sedan Marcello Gandini pillade ihop Alfa Romeo Carabo. Å andra sidan gjorde ju Caparo T1 (nej, inte Carabo. Caparo.) samma sak för ett decennium sedan. På riktigt, dessutom.