En tjugo år gammal grön färg och ett hav av läder, det utmärker MSO:s senaste. Men som vanligt är serien slutsåld.
Att McLaren alls skulle sätta sin makalösa superbil F1 i arbete var inte meningen. Bilen var ju bara tänkt som Gordon Murrays magnum opus, en generationsroman för att omstöpa superbilsmarknadens värdegrund. Möjligen kunde man köra den också, om man var rik och orädd om livhanken. Men tävla? Så dumt.
Ändå var lockelsen för stor. Snart såg man kadrer av McLaren F1 myllra kring kontinentens racerbanor där de främst satte Ferrari F40 LM på plats. I kölvattnet efter dem trippade flockar av Porsche 911, i sammanhanget att betrakta som kanonmat.
Kulmen kom i samband med att en McLaren F1 tog totalsegern i Le Mans 1995 – en osannolik seger av ett ihophafsat team och en finne som inte begrep att hålla igen när regnet föll tungt natten igenom.
För egentligen var segrarbilen bara tänkt som utfyllnad bakom de mer erfarna besättningarna. Ron Dennis råkade liksom bara ha en bil över och det var väl lika bra att skicka in lite eldunderstöd, tänkte han. Att hans reservsatsning skulle utmana, och besegra, världsmästare bakom ratten i sportvagnsprototyper var liksom inte att tänka på. Men när målflaggen föll var McLaren först.
Blodad tand? Räkna med det. Hemma i Woking började McLaren arbetet med att utveckla en riktig racingversion av bilen, med anpassad mekanik och förbättrad aerodynamik. En prototyp, McLaren F1 XP GT, byggdes ihop och lackades i en djupgrön kulör.
Det är just den bilen som har agerat inspiration för McLarens senaste specialare. Deras skrädderidivision McLaren Special Operations, MSO, har skruvat ihop en serie om sex exemplar av 570GT lackade i samma gröna kulör. Sedan har de kompletterat med en inredning kvävd i krämfärgat läder. Krämfärgat? Kan man skriva så? Crèmefärgat, menar jag.
Alla sex är förstås redan sålda och kommer att landa hos kunder i Holland, Tyskland och Storbritannien. Ingen av dem kommer att ställa upp i Le Mans, eller i någon annan form av motorsport heller för den delen.
Så hur gick det då för den där racingversionen av McLaren F1? Jo tack, det gick åt pipan. McLaren F1 GTR, som den kom att heta, var förvisso konkurrenskraftig i GT-racing men i Le Mans hade den ingenting att hämta efter att Porsche laddat om med skarpare ammunition. Alltjämt kvarstår årtalet 1995 som det sista då en gatbil segrade i världens mest prestigefulla långlopp.