Bytbil har pratat med Indycarföraren Marcus Ericsson, som i år gjorde sin andra säsong i Indycar. Han berättar hur årets säsong har varit och vad som komma skall nästa år.
Det är en avslappnad Marcus Ericsson som Bytbil talar med när han är tillbaka i Sverige för några veckors vila. Sedan ett par veckor tillbaka är det klart att Marcus Ericsson har förlängt med stallet som han kört för i år i Indycar, Chip Ganassi, som är ett av de bästa teamen i serien.
– Det är jätteskönt att det blev klart direkt efter säsongen, att kunna gå in i offseason med lite lugn och ro. Det drog ut mer på tiden än vad jag hade tänkt. De hade en mästerskapsfight med Dixon att tänka på, så det var väl mer prioriterat, säger Marcus Ericsson.
Som mycket annat påverkade covid-19 pandemin även Indycarsäsongen. Beslutet att skjuta upp säsongen togs redan när första träningspasset inför premiären i St Petersburg genomförts. Nu är säsongen över, men det var tidigt som Marcus hade siktet inställt på att förlänga kontraktet med sitt nuvarande stall.
– Det blev en väldigt konstig säsong med corona som sköt upp säsongen med inställda race och så vidare. Rätt snabbt så kände både jag och Ganassi att vi ville fortsätta samarbetet. Vi jobbade på det från en rätt så tidig punkt, men samtidigt så är det alltid massor av detaljer som måste lösas, säger Marcus Ericsson.
Hur många år kontraktet gäller vill varken han eller teamet kommentera, men det är flerårigt.
– Det är en långsiktig investering och jättekul att få det förtroendet och erkännandet av Chip Ganassi som är ett av världens bästa team i motorsportvärlden, säger Marcus Ericsson.
Till nästa säsong kommer Marcus Ericsson inte längre ha Felix Rosenqvist som stallkompis eftersom han har skrivit kontrakt med konkurrerande teamet Arrow McLaren SP.
– Det har varit väldigt roligt att ha Felix som stallkompis. Vi går tillbaka till gokart-tiden när vi tävlade mot varandra, när vi var 11,12,13 år. Vi lärde då känna varandra lite, sedan gick våra karriärer åt olika håll och vi följde varandra på långt håll. När vi båda hamnade i Indycar under fjolåret började vi hänga utanför banan. I år har vi blivit tighta och goda vänner. Det har varit väldigt roligt. Våra flickvänner hänger mycket och det har varit en go känsla. Det är tråkigt att han lämnar teamet, men kul att han är kvar i Indycar.
Nästa år har han nya zeeländaren Scott Dixon, veteran och sexfaldig Indycarmästare, som stallkompis. Han har kört för Chip Ganassi sedan 2003. Nästa år tillkommer dessutom spanjoren Álex Palou.
I år blev Marcus Ericsson tolva i Indycarmästerksapet. Jämnheten har funnits där, men fullträffen har inte slagit in. Enligt honom själv var fjolårssäsongen ett läroår och han gjorde en del misstag. Höjdpunkten var ändå andraplatsen i Detroit där han tog sin första pallplats i Indycar. I år var det tänkt att han skulle ta kliv framåt.
– Förra året var det mycket upp och ned i körningen, spretigt, men jag tyckte att jag lärde mig mycket. Till årets säsong tog jag stora steg i min körning och prestation. Min lägstanivå var väldigt hög i år. Jag tror det bara var topp fyra som hade fler topp 10-placeringar, säger Marcus Ericsson.
När han blir tillfrågad vilken säsongens höjdpunkt säger han att det är just jämnheten som har varit hans styrka i år, men efter ett par sekunders tystnad bestämmer han sig:
– Måste jag plocka ett race var det Road America när jag blev fyra. Samma race tog Felix sin första seger. Det var en väldigt god stämning i teamet efteråt. Det känns lite surt att ha en höjdpunkt när man kommer fyra, det är inte riktigt det man siktar på, men som året såg ut så är det kanske det man får välja.
LÄS MER: Experten om Lewis Hamilton: ”Insatsen är enastående”
Många förare som åker över till USA och kör i Indycarserien har haft problem att anpassa sig till tävlandet på ovalbanor, där det är höga hastigheter och precisionskörning, men Marcus Ericsson verkar trivas som fisken i vattnet just på ovaler.
– Jag tror att det gjorde mig gott att ha ett öppet sinne och jag tycker om utmaningen att köra där. Det är ett annorlunda sätt att köra jämfört med en vanlig bana. Man behöver vara väldigt precis och noggrann i körningen, hur man hanterar ratten och pedalerna. Gör du något för abrupt så sitter du i muren. Noggrannheten passar mig och mitt sätt att köra väldigt bra, säger han och fortsätter:
– Det handlar mycket om att få bilen dit du vill, jobba med dina ingenjörer med små inställningsändringar så att du exakt får bilen dit du vill. Jag gillar att grotta ned mig i detaljer för att få fram max. Det har fungerat bra med ovalkörningen. Jag tror att det är därför jag trivs bra på ovalerna.
Jämnheten var hans styrka, men årets största besvikelse för honom personligen var Indy 500, en ovalbana och en av de största tävlingarna inom motorsportsvärlden. På träningarna och kval såg det bra ut för Kumlasonen. Han smög med på en sjätteplats i loppen när han plötsligt tappade kontrollen och kraschade in i muren. Han klev oskadd ut ur bilen, men när han pratar om den helgen hör man besvikelsen i rösten.
– Problemet var att det var dubbla poäng i den tävlingen. Det var surt för hade jag kommit åtta eller bättre, hade jag slutat åtta i mästerskapet. Så stor skillnad kan det göra. Det grämer mig lite, säger Marcus Ericsson och fortsätter:
– Jag hade en bra nivå hela året, men tyvärr saknades topparna för att kunna fightas om mästerskapet.
Vad kan du göra bättre till nästa säsong?
– Det är rätt så tydligt att kvalen måste förbättras för min del, men även från oss som team. Det har varit vårat stora problem. Vi kvalade sämre än vad vi skulle göra. Det var största problemet att jag startade för långt bak och då är det svårt att ta pallplatser. Vi som team ska fokusera på det under offseason. Teamet ska analysera och hitta nya inställningar på saker för att bilen ska fungera i kvaltrim, medan jag ska fokusera på jag ska se vad jag kan ändra i min körstil, så att jag kan förbättra kvalen.
Du körde fem säsonger i Formel 1, vill du tillbaka dit?
– Jag har inte sagt att jag kommer stänga dörren dit, men som det ser ut nu, är mitt fokus att stanna kvar en långt tid i Indycar och göra min karriär här. Men, man vet aldrig i branschen.
När kommer första vinsten i Indycar då?
– Första vinsten kommer absolut nästa säsong. Jag tycker att jag hade racefarten i år för att kunna vinna race, det är ingen tvekan om saken, men kvalen var för dåliga. Kan vi ta ett steg framåt och starta någonstans mellan åtta och topp sex kommer segrarna att komma, det är jag helt övertygad om.
När man pratar om Marcus Ericsson finns det ingen tvekan om att han enbart är i Indycar för att delta, utan han har en tydlig strategi för hur han ska ta nästa steg i karriären, ta sin första seger och potentiellt även kämpa om mästerskapssegern.
LÄS ÄVEN: Felix Rosenqvist skriver på för nytt stall i Indycar