Redan nästa år börjar de första självkörande bilarna att rulla i Sverige.
Men var fjärde svensk är negativt inställd till bilarna. Det uppger försäkringsbolaget If.
Automatiseringen av bilar går i rasande fart.
Mercedes och Volvo har bra assistanssystem som avlastar och Tesla har gått så långt att de har autopilot som gör att föraren under stora delar av körningen ska kunna släppa ratten.
Utvecklingen går även i snabb takt och Volvo planerar att ha 100 testbilar som klarar av autonom körning i stadstrafik i Göteborg redan 2017.
Men alla är inte helt glada över utvecklingen. I en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra så säger 25 procent att det är negativt inställda.
– Steget vi tar med den självkörande tekniken är kanske det största sedan bilen uppfanns – inte minst för föraren som för första gången måste släppa ratten och lita på att bilen vet vad den gör. Det, och att det ännu inte är särskilt känt hur den här tekniken egentligen fungerar, kan göra att många reagerar lite avvaktande, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Den stora förhoppningen i utvecklingen av de autonoma systemen är att det ska vara effektivare. Det ska ge mindre olyckor, kortare restider, mindre köer och stopp samt i förlängningen ett minskat behov av att äga sin egen bil.
Dock verkar det som att de svarande i If:s undersökning inte är lika optimistiska.
Visserligen tror nästan varannan (46 procent) att olyckorna kommer att bli färre. Men 20 procent tror att olyckorna kommer att bli fler. Och hör och häpna – av de mest pessimistiska är åldersgruppen 18-29 där nästan var fjärde (24 procent) tror att självkörande bilar kommer att leda till fler incidenter.
– Det finns många ovanor bland mänskliga förare som en självkörande bil inte har. Datorn och sensorerna somnar inte bakom ratten, sms:ar inte under färd och kör inte rattfulla – det talar för att skadorna kommer att minska. Men ännu är det alldeles för tidigt att säga med hur mycket, säger Dan Falconer.
Men även det mest avancerade system kan fallera. Det skapar en viktig fråga inför framtiden: Vem ansvarar egentligen för en olycka som orsakats av en bil som kör sig själv? Volvo, Mercedes och Google har alla sagt att de tänker ersätta kostnaderna om deras bilar orsakar olyckor när de är i automatiskt läge, men exakt hur detta ska gå till är inte klart.
Samtidigt har regeringen tillsatt en utredning för att titta på om och i så fall hur trafiklagstiftningen kan ändras, bland annat gällande ansvar, för att bana väg för bilarna.
– Även om det dröjer innan självkörande bilar blir vanliga på våra vägar rör sig tekniken snabbt framåt. De här ansvarsfrågorna måste lösas snarast möjligt för att slippa stora problem senare, säger Dan Falconer.
Foto: Skärmdump Youtube/Google
redaktoren@bytbil.com