Bilstölderna med signalförstärkare ökar kraftigt i Sverige – den moderna biltjuven är rena datahackern. Inom kort införs en ranking av bilar som kan påverka din försäkring. – Det är först senaste året som det blivit ett problem i Sverige, säger Anders Edvardsson på Trafikförsäkringsföreningen. Men det finns ett enkelt skydd – en bit aluminiumfolie.
Under det senaste året har stölderna av bilar med hjälp av signalförstärkare och annan elektronisk utrustning ökat kraftigt. Tjuvarna slår till mot bilar som står parkerade på villauppfarter och fångar upp signalen från nyckeln. Med hjälp av elektronik fångar de upp signalen från nyckeln, förstärker den så att de kan låsa upp och starta bilen.
– Vi har sett en ökning av den här typen av stölder i Sverige. Men det är först det senaste året som det har blivit ett utbrett problem, säger Anders Edvardsson som är projektledare på Trafikförsäkringsföreningen.
Alla bilmodeller i Sverige rankas i dag i en databas, NVSA, där stöldskyddsrankingen och betygen ligger till grund för vilken för försäkringspremie bilen ska ha. I höst kommer NVSA börja väga in hur lätt eller svår bilen är att stjäla med störsändare.
– Stöldskydd är bara en av parametrarna när din premie bestäms. Men i höst görs NVSA om och börjar ta hänsyn till hur bra eller dåligt skyddet mot relästölder är.
HÄR KAN DU SE HUR STÖLDSÄKER DIN BIL ÄR – HELA LISTAN
Ett bilmärke som är topprankat på traditionell stöldsäkerhet, men får bottenbetyg mot relästölder är Volvo. Senaste tiden har Volvo drabbats av flera stölder av nya bilar med signalförstärkare. Och biltillverkaren bekräftar nu att de gör om sitt nyckelsystem.
Tidigare var Mazda och Toyota hårt drabbade. Bara under första kvartalet i år stals 63 nyare Toyotabilar, merparten med signalförstärkare.
– Det är internationella grupperingar som främst ligger bakom dessa stölder. Att stölderna sker i södra Sverige kan förklaras med en geografisk förankring, troligtvis har de ankarpersoner och eventuellt ankarplatser här, säger utredaren Torbjörn Serrander på Larmtjänst.
Extra utsatt är den som bor i villa och parkerar bilen utanför huset. Men det finns ett enkelt knep: Slå in nyckeln i folie. BytBil har testat och bilen kan aldrig hitta nyckeln då den är inslagen.