Lucka 9 i Hjul-kalendern: Superbilarnas moder

Okända supermodellen av Countach

Andra advent i dag och lucka nummer nio för Hjul-kalendern. Det firar vi lite extra genom att lägga en röd superbil bakom luckan. Countach – bilen som bildat skola för hur superbilar görs.

När Lamborghini Countach premiärvisades på Genèvesalongen 1971 var den helt banbrytande. Var det en bil, ett flygplan eller ett rymdskepp? Så här hade inte en sportbil sett ut tidigare.

Ferraris var fram tills dess ganska högbyggda bilar med ballongdäck och runda strålkastare, Lamborghinis aggressiva kilform, extremt breda däck och designelement med luftintag satte en helt ny standard. Bakom mästerverket låg den legendariska designern Marcello Gandini.
Bilen fick sitt namn efter det piemontiska ordet för plåga eller förvåning: ”Countach”. En två meter lång medarbetare i produktionen brukade använda ordet.
– När vi arbetade på natten, för att hålla vår moral uppe, var det en rysande ande, så jag sa att vi kunde kalla den Countach, har bilens chefsdesigner Marcello Gandini berättat.

Tre år efter att den visats upp på bilsalongen för häpna besökare gick den i produktion. Designen var så banbrytande att den kom att produceras i hela 16 år, unikt för en superbil. Det är ändå ingen dussinbil, blott 2042 bilar tillverkades under de 16 åren.
Under de 16 åren gick bilen igenom en enorm utveckling, från den rena designen i början till en bil förstärkt med kjolar och spoilers, på ett vulgärt men aggressivt 1980-talssätt.
Grundkarossen i tunn aluminiumplåt, rörramschasit och saxdörrarna har dock varit desamma under alla 16 år sedan.

Motorn och prestandan i bilen gick från 355 hästkrafter till 475 under modellens livstid. På 1980-talet var Countach det snabbaste du kunde åka i, fram till att Porsche 959 och Ferrari F40 tog över de två översta platserna på tronen.
Två exemplar byggdes dock av Countach LP500 Turbo S. Bilen hade en V12-motor med dubbelturbo 748 hästkrafter och kör fortfarande ifrån det mesta som finns på fyra hjul. Bilen accelererade från 0-100 på 3,6 sekunder och toppade 335 km/h på 1980-talet. Bara ett exemplar av bilen finns bevarat i dag.

Den odödliga designen i kombination med bilens coolhet har gjort att den fått spela stora roller i flera filmer. Bland annat finns en odödlig scen i ”Wolf of Wall Street” där en kraftigt påtänd Jordan Belfort skrotar en Countach. Sanningen är att filmskaparna faktiskt förstörde en riktig Countach.

Lamborghini Countach har i dag blivit en populär klassiker och ett eftertraktat objekt för samlare. Bilar har sålts för så mycket som 12 miljoner kronor på auktioner.

Även i Sverige finns faktiskt cirka tio bilar av den legendariska modellen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com