När börsen skakar kan en bil vara en tryggare placering än aktier.
Klassiska bilar har på lång sikt varit en stabil investering – på tio år har samlarbilar ökat 194 procent i värde.
Här är 9 bilmodeller och en mc som är framtida prisraketer, enligt experterna.
Många sparare lämnar nu börsen när coronaoron får kurserna att falla. Hela fjolårets börsuppgång på 26 procent är utraderad. En alternativ investering till aktier kan vara klassiska bilar. Enligt Knight Frank Index gick exklusiva samlarbilar ner med sju procent förra året – men den senaste tioårsperioden är värdeökningen 194 procent.
I skakiga tider kan det också kännas extra tryggt att ha en del av besparingarna stående i garaget i stället för på börsen. Enligt experterna är det nu 1990-talsmodeller som börjar bli riktigt heta. Det handlar om bilar som fortfarande är överkomliga i pris, men som kanske kan öka med 100-tals procent i värde under den kommande tioårsperioden.
Experterna på försäkringssajten Hagerty har listat nio bilmodeller och en motorcykel som de ser som säkra köp under 2020. Förra året ökade sju av deras tio val i värde. Här är listan på de bortglömda fyndbilarna att leta efter:
Dodge Viper
Viper lanserades 1992 och blev snabbt en ikonisk sportbil. Den första modellen var roadstern. Bilen har en riktigt rejäl V10-motor med över 400 hästkrafter. 1996 kom GTS-coupén. De som köper bilen är till stor del 90-talister och de födda runt millennieskiftet. De tidigaste bilarna av roadster-modell är de mest åtråvärda. Just nu kan du fynda ett exemplar på BytBil från cirka 500 000 kr.
Volkswagen Corrado
Volkswagens sportbil Corrado var mer än bara en Golf med sportigare kaross. En av de mest minnesvärda finesserna är bakspoilern som fälls upp i hög fart. Den allra mest åtråvärda versionen är G60 med kompressor. Det är en mycket ovanlig bil som redan betingar högt pris om den är i bra skick. Enligt experterna är bilen billigare än Golf GTI, men har större värdepotential.
Ferrari 360
Ferrari lanserade 360-modellen 1999 och det är en lättviktskonstruktion i aluminium. Pininfarina-karossen har en klassisk design och 360 åldras verkligen med behag. Bilen har en 40-ventilers mittmotor-V8 som varvar hela vägen till 8500 och ger 400 hästkrafter. Och ja, det går att hitta en manuellt växlad.
360 finns även som Spider. Enligt experterna har modellens värdestegring just börjat, och det är de manuella bilarna som är mest åtråvärda. Just nu kan du hitta ett fint exemplar från cirka 700 000 kronor på BytBil.
International Harvester Scout
I Sverige är modellen mest känd som kronofogdens bil i Göta Kanal. Magnus Härenstam rattar en öppen International Harvester Scout i den klassiska kanal-komedin. Trots att bilen får bad i kanalen finns den kvar. Om du hittar ett eget exemplar av Harvester Scout – slå till direkt. Enligt experterna är det en bilmodell som ökar snabbt i värde.
Honda CRX
Honda CRX var nästan en dussinbil på 1980-talet då den sportiga designen blev en riktig hit. Bilen ser ut att gå mycket fortare än vad 1,6-litersmotorn på drygt 100 hästkrafter mäktar med. I dag finns det inte många exemplar kvar, de har endera rostat bort eller körts tills motorn har rasat helt, vilket tar många mil för en Honda-motor. Den första 1980-talsmodellen av CRX är svår att hitta i Sverige i dag – men hittar du ett fint ex – slå till!
Honda Integra Type R
Hittar du en Integra som inte är söndertrimmad och ombyggd? Grattis – det kan bli decenniets bilaffär. Allra helst om det är en R, sportmodellen med 1,8-litersmotorn som varvar till 8400 varv. Motorn var före sin tid och hade högre litereffekt än en Ferrari F355. En sällsynt fågel i Sverige – men i USA går fina exemplar av Acura Integra R för en halv miljon kronor.
Jeep Cherokee
Den klassiska versionen av Jeep Cherokee som debuterade 1984 börjar få samlarstatus. Bilen kan liknas vid USA:s svar på Volvo 240 och är stryktålig som få. Den är tillverkad i 2,5 miljoner exemplar, och stryktåligheten har gjort att få av dem finns kvar i samlarvärt skick. Hittar du en fin bil är lyckan gjord. Modellen var tänkt att läggas ner 1993, men sålde så bra att den överlevde ända till 2001.
BMW Z3 M Roadster
Att M-modellen av clownskon, BMW Z3 M Coupé blivit svindyr vet de flesta bilentusiaster. Men nu har även M-versionen av Z3 Roadster börjat öka hastigt i värde, enligt experterna. Den raka sexan på 315 hk gör den här bilen till en riktigt körglad samlarbil. Fortfarande är priset någorlunda överkomligt utan att du behöver vara mångmiljonär.
Porsche 914
Den gamla folkvagns-Porschen börjar slutligen bli riktigt värdefull. I takt med att 911- och 356-bilar blivit näsan oöverkomligt dyra söker sig entusiasterna neråt och landar på 914. I Sverige är modellen relativt ovanlig, men nere på kontinenten och i USA finns det fortfarande gott om bilar. Boxerfyran på 85 hästkrafter gör inte bilen till någon raket, men den är ändå rolig att köra.
Range Rover
Den klassiska Range Rovern som lanserades på 1970-talet och levde fram till 1995 i allt lyxigare varianter har i dag blivit en eftertraktad samlarbil. Och det är inte längre bara de gamla 70-talsbilarna som är eftersökta. Även de sena bilarna från 1990-talet har börjat öka i pris. Men varning för krångel och dyra reparationer – det gäller att veta vad du gör innan du köper en 30 år gammal Range Rover med V8 och en massa elektriska finesser. Men när allt fungerar är bilen som en Rolls-Royce för terrängen. Här är några exemplar i varierande skick du kan fynda just nu.
Ducati 916
Moderna motorcyklar ses sällan som bra investeringsobjekt. Men enligt experterna på Hagerty så är Ducati 916 ett lysande undantag. Sporthojen kom 1994 och är ritad av Massimo Tamburini, som kallats “Michelangelo of motorcycling”. Faktum är att 916-modellen ställdes ut på Guggenheim-museet 1998. 916-kubikaren på 114 hk ger den lätta sporcykeln hisnande fartresurser. En Ferrari på två hjul, enligt experterna.