Laddbilar ökar 150% - men kan få skattesmäll

Tre av tio sålda bilar i Sverige är en elbil eller laddhybrid i år

Laddbara nybilar kommer att öka med 150 procent till 100 000 nya bilar i Sverige i år.
Tre av tio nya bilar som säljs under 2020 är elbilar eller laddhybrider, enligt Bil Swedens prognos.
Men många av köparna riskerar chockhöjd skatt på miljövänliga tjänstebilar redan om ett år om inte regeringen förlänger miljöbilsnedsättningen.

Svenska bilbranschens organisation Bil Sweden hade i dag sin årliga pressträff där de summerar det gångna bilåret och blickar framåt mot det kommande året. Och det mest anmärkningsvärda inför 2020 är onekligen att Bil Sweden spår en enorm ökning för laddbara bilar. Från att 40 000 bilar som såldes under 2019 var laddbara hävdar de att vi i år ska köpa 100 000 bilar som endera är laddhybrider eller rena elbilar. Av dessa ska 32 000 vara elbilar och 68 000 är laddhybrider. Bilmarknaden som helhet spås dock minska med sju procent till 330 000 sålda nya bilar.

Men vissa bedömare är tveksamma om bilbranschen klarar att mer än fördubbla sina leveranser av laddhybrider och elbilar.

– Det är vår bedömning att de ska kunna klara det, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, utan att låta helt övertygande. I dag kan du få vänta ända till augusti-september innan du får leverans av vissa laddhybrider från till exempel Volvo. Och Volvos nya elbil XC40 Recharge P8 börjar inte levereras förrän i november.

En annan utmaning är att det på många håll i Sverige saknas en fungerande laddinfrastruktur för långresor för den som har en laddbar bil.
– Vi tycker också att frågan om att bygga ut laddinfrasturkturen är viktig, säger Jessica Alenius.

Den som köper en laddhybrid eller elbil som tjänstebil får i dag rejäl rabatt på förmånsvärdet jämfört med bensin- och dieselbilar som i stället fått en chockhöjningen. Med den 40-procentiga nedsättningen av förmånsvärdet på miljöbilar som säljs som tjänstebilar riskerar att försvinna. Redan vid nästa nyår inför 2021 försvinner nedsättningen, och ingen i bilbranschen vet i dag vad som ska hända eller om den förlängs. Dessutom har miljöminister Isabella Lövin i nya klimatprogrammet gått ut med att alla tjänstebilar ska jämställas med kontant lön – vilket ger ytterligare en stor skattehöjning.

– Det är viktigt att vi får tydliga besked om vad som gäller för de som ska köpa bil, vi vill ha en förlängning av miljöbilsrabatten, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden.

Även bonus-malussystemet ska ses över till årsskiftet 2020-2021, ytterligare en osäkerhetsfaktor. Bil Sweden hoppas att Malus-skatten ska spridas ut på sju år i stället för tre år som i dag.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com