Köpguide Volkswagen Golf 2004–2012

Så väljer du rätt Volkswagen Golf

Säkraste kortet i Golfklassen är så klart en Golf. Men det gäller att ha koll på vilka modeller som är säkrast att köpa.

Om Volkswagen Typ 1, ”Bubblan”, behöver vi inte prata mer. Den är världens genom tiderna mest sålda bil och dess betydelse för hur Europa kom på hjul och hur bilvärlden ser ut idag kan inte överskattas.

Men Volkswagen Golf är ett fenomen av annat slag. Till skillnad mot Bubblan – som bara tumlade på i tillvaron decennium efter decennium – är det inte samma Golf som tillverkas idag som 1974. Tur är det, för hur klipsk och modern första Golf än var då hade den varit svår att uppdatera till dagens krav. (Prydligt formgiven var den också, med design av italienska Giorgetto Giugiaro. Sedan dess har design inte alltid varit Golfs främsta styrka.)

Golf är för närvarande inne på sin sjunde generation och en åttonde är i vardande, redo att presenteras inom något år. Här ska vi i stället kika lagom närgånget på generation fem och sex, även om den sistnämnda rätteligen borde heta 5.1 eller möjligen 5.5.

Varje generation Golf har nämligen varit en i väsentliga delar helt ny konstruktion jämfört med den föregående – utom just den som Volkswagen valde att kalla nummer sex (lanserad 2008 som årsmodell 2009). Den var bara en genomgripande utveckling av nummer fem (presenterad 2003 som årsmodell 2004).

Det var ändå ingen skräpig utgångspunkt. Golf V innebar ett stort lyft jämfört med Golf IV (som lanserades 1998), som i sin tur var ett rejält fall framåt jämfört med Golf III (1991).

Volkswagen

Även om den såg ungefär likadan ut.

Så där har det hållit på genom årtiondena. Varje ny Golf har inneburit stadiga kliv avseende köregenskaper, utrymmen, komfort och allmän bilbyggarkonst. Men konkurrenterna har gjort det allt svårare för Volkswagen att abonnera på förstaplatsen i såväl biltidningarnas tester som försäljningsstatistiken. Golf vinner ofta matcherna även nu för tiden, men den får fajtas hårdare.

När Golf V rullade ut på svenska vägar vid årsskiftet 2003–2004 var det mycket fokus på köregenskaperna. De hade helt klart kvicknat till. I efterhand har det glunkats att Volkswagen helt enkelt norpat nyckelpersoner från europeiska Fords chassiavdelning – det gäng som i mitten av 1990-talet såg till att första Focus blev en sådan piggelin att köra.

Jämfört med fyran hade femman vuxit en del och fick beröm även för sina innerutrymmen, särskilt baksätet hade blivit bekvämare. Kvalitetskänsla och allmän mognad – Volkswagen Golfs paradgren vid varje given tidpunkt – tog också ett steg i riktning från budgetvardag till mediumpremium. Däremot klagades det i samtida tester över relativt ljudliga motorer.

Antisladdsystem var standard utom på den enklaste modellen med 1,4-litersmotor. Att försöka överblicka motorutbudet är lite grand som att försöka räkna sädesax på en havreåker. Det har kort sagt funnits motorer för alla smakriktningar och plånböcker.

Främst bensindrivna med traditionell insprutning, direktinsprutade (FSI), direktinsprutade med turbo (TSI) eller direktinsprutade med både turbo och kompressor (heter också TSI). Dessutom den kvicka Golf GTI med 210 hästkrafter. De vanliga modellerna har allt mellan 75 (sällsynt i Sverige) och 170 hästkrafter.

Och så dieslar. Golf V var i schwung samtidigt som även Sverige i hög grad styrde över till dieseldrift. Det märks i begagnatutbudet – många diesel-Golf blir det.

Dessutom tajmade ”femman” med att Sverige tog till spriten. Volkswagen var ett av de märken som anammade etanoltrenden och det såldes en hel del Golf med tilläggsbeteckningen Multifuel. Idag är det knappast någon fördel att leta efter en sådan, med tanke på hur etanolsatsningen kraschlandat. Nyligen meddelade för övrigt Volkswagen att de upphör att erbjuda nuvarande Golf med etanoldrift – kundunderlaget finns helt enkelt inte.

Däremot fortsätter Volkswagen med bilar anpassade för gasdrift. Dessa har haft problem med att tankarna kräver extra omsorg, underhåll och besiktningar. I Tyskland är det populärt att tanka fordonsgas.

I Sverige är gissningsvis de flesta gaskunder bespetsade på att tanka biogas snarare än fossilt bränsle (även om fossil fordonsgas bedöms bättre än bensin och diesel ur ett klimatperspektiv). Kanske får gasbilarna en liten extra skjuts framöver tack vare skattesystemet bonus malus (det ger förvisso inga favörer till begagnade bilar, men det kan bidra till att öka intresset för drivmedlet totalt sett).

Det gäller bara att hitta en mack med gas.

 

Golf V blev även ett crescendo för Volkswagens fantasieggande satsning på den så kallade VR6-motorn, det vill säga en V6 med så kompakt konstruktion att den har ett gemensamt topplock för båda cylinderbankarna. VR6 debuterade i Golf 1992 och i femte generationen kallades modellen R32, vilket signalerar 3,2 liters volym och 250 hästkrafter. Ladda bensinkortet och njut av denna fyrhjulsdrivna kuriositet med garanterad och snar klassikerstatus.

Fyrhjulsdrift fanns som tillval även till svagare versioner, främst de dieseldrivna, och det är det svenska Haldexsystemet som gör tjänst.

En stor nyhet i Golf V var DSG-växellåda, alltså den så kallade dubbelkopplingslådan som numera finns i många märken. Ganska snabbt fick den dåligt rykte på grund av driftsäkerhetsproblem. Men det handlar såvitt vi begriper främst om den sjuväxlade lådan, den sexväxlade varianten ska inte vara drabbad.

Problem med kamkedjor har grumlat glädjen för många ägare av Volkswagens TSI-motorer. Generalagenten har konsekvent försökt böka tillbaka ansvaret på ägarna själva när frågor om förlängda garantier och goodwill kommit på tal, vilket inte minst Motormännen uppmärksammat.

Om du är spekulant på en Golf med beteckningen TSI är det alltså extra viktigt att noggrant kontrollera bilens historik – hur har den servats, och har den åtgärdats för kamkedjeproblem?

Med generation fem kom även en ny sorts Golf på banan: Golf Plus. Det är en högbyggd variant utan att för den skull närma sig familjebussterritorium. Egentligen är det konstigt att den inte slagit an mer, med tanke på att en praktisk vardagsbil verkligen vinner på att vara en smula högre. Insteget blir enklare, innerutrymmet både större och flexibelt utan att bilen blir bylsigare eller mer svårmanövrerad.

Men Golf Plus har levt ett liv i skuggan. Inte heller i sin senaste generation, då modellen kallas Golf Sportsvan i ett försök att gnugga bort den foträta imagen, verkar slå an i bredare lager. Bilköparna föredrar en vanlig, lågbyggd personbil eller en suv. Det är inte alltid tacksamt att vara smart.

Säger du det?

Populär är däremot kombiversionen, som i generation fem dök upp ett år efter halvkombin (med tre eller fem dörrar). Det är en för storleksklassen lastrymlig bil som mer än väl fyller de flesta behov för en tvåbarnsfamilj, vare sig barnen är i kolt- eller mopedålder.

Det lär ändå ha varit så att Golf V inte levde upp till försäljningsprognoserna och att framtagandet av en ersättare forcerades. Därav att Golf VI snarare borde heta femåenhalv. Premiären begicks vid bilsalongen i Paris hösten 2008.

Men sexan innebar likafullt flera steg framåt, inte minst vad ljudkomfort och kvalitetskänsla beträffar.

Även för generation VI rapporteras om problem med DSG-lådan och att få ordning på problemen kan kosta upp till 25.000 kronor, skriver Vi Bilägare.

2011 dök dessutom en saknad figur upp igen: Golf Cabriolet. (Volkswagen har genom åren tagit en och annan genväg, exempelvis var cabrioletversionen i generation fyra en omsminkad Golf III – det må vara hänt!). Ett år senare dök cabrioleten även upp i GTI-utförande. En på intet sätt oattraktiv kombination.

Antalet motoralternativ minskade inte, men etanolförsäljningen mojnade än mer under den här perioden. Dessutom pensionerades den spännande VR6-motorn och Golf R (utan påföljande sifferbeteckning) är sedan dess fyrcylindrig.

Inför ett Golfköp är det egentligen bara att bestämma sig för en summa och se vad den räcker till: en femma eller sexa, en stor motor eller en liten motor, en billig inropare eller en mer påkostad variant. Med åren har Golf tagit rygg på dyrare tyska bilar i så måtto att den kan utrustas efter tycke och smak, inte bara med färdigpaketerade urval utan snittblomma för snittblomma. Det lönar sig därmed att kolla runt ordentligt och välja och vraka. Även om Golf är mycket populär på begagnatmarknaden är urvalet stort.

Och så det viktigaste: nagelfar servicehistoriken. Och skippa kanske rent av DSG-växellådan om du vill vara säker på att slippa mankemang med kraftöverföringen.

Eric Lund
Redaktör
info@ericlund.se