Den gör sitt jobb i det tysta: fraktar, håller ihop och hjälper dig genom vardagen. Om det inte är bilglädje du efterfrågar vill säga.
Om man är sugen på ett glas vatten går det lika bra med en Toyota Avensis. Fast det är en sanning med modifikation: Avensis släcker inte törsten, men i karaktär och smak är den det närmaste man kan komma kranvatten i fordonsform.
Denna beskrivning låter förstås både raljant och kanske även orättvis. Det är den inte. Att Avensis är smaklös och en i stort sett väggfärgad personlighet är nämligen inte någon dålig egenskap.
Som bilentusiast är det lätt hänt att utgå från sina egna preferenser. Då brukar egenskaper som design och teknisk nivå väga tungt, för att inte tala om flummiga kriterier som ”personlighet” och ”körglädje”.
Men en stor del av bilmarknaden upptas av bilköpare som inte bryr sig ett vitten huruvida bilen är estetiskt tilltalande eller ”styr in fint” i kurvorna. Däremot är de mycket angelägna om att slippa lära känna bilverkstadens personal och de månar om tryggheten för sina närstående.
Det är då Toyota Avensis kan kliva in på scenen, eller åtminstone lösgöra sig ur den gråmelerade kulissen. Här har vi en bil som i storlek och utförande är ämnad för en bred europeisk medelklass, så som denna köparkategori såg ut 2009. Nuvarande Avensis med internkod T270 är nämligen något så ovanligt som en långlivad japansk bilmodell, snart inne på sitt tionde år.
Modellnamnet kom 1997, då Avensis ersatte långköraren Carina. Dagens Avensis finns som sedan och kombi, halvkombiversionen försvann med generationsskiftet 2009. I Sverige är det givetvis kombin som sålt överlägset bäst. Den är inte rymligast i klassen, men fullt godtagbar för de flesta familjeändamål.
Bagageutrymmet ska svälja 543 liter med ryggstödet uppfällt och 1.609 med baksätet framfällt (då blir lastytan dessutom helt plan). På den svenska marknaden är Volkswagen Passat Variant (förlåt … Sports Combi) den tuffaste konkurrenten och den rymmer dessutom hela 650 respektive 1.780 liter bagage. En tröst är möjligen att Mazda6 kombi är aningen trängre med siffrorna 522 respektive 1.648.
Konkurrenssituationen är på det hela taget väldigt tuff. Avensis går rakt i clinch med alltifrån Kia Optima, Ford Mondeo och Opel Insignia till Renault Talisman och Skoda Octavia/Superb, förutom nämnda Folka och Mazda.
Dessutom lär många av de bilköpare som traditionellt valt en kombi i större mellanklassen numera snegla åt en halvkompakt suv. Att Avensis får en ersättare tids nog kan vi räkna med, men modellens betydelse lär ha mojnat på senare år. Jämför med Nissan som helt tagit jämnstora Primera ur skolan men säljer bulkvis av suv-modellen Qashqai.
När Avensis lanserades 2009 fanns den med tre bensinmotorer (1,6 liter/132 hästkrafter, 1,8/147 samt 2,0/152) och tre dieselvarianter (2,0 liter/126 hästkrafter, 2,2/150 samt 2,2/177). Bensinmotorerna har kunnat kombineras steglös automatlåda (CVT). Det är en konstruktion som är både sinnrik och bränslebesparande, men som starkt bidrar till känslan av att Avensis är en vitvara i transportbranschen snarare än en bil.
Till vissa av dieselmotorerna har köparen kunnat välja en traditionell, sexstegad automatlåda – men inte till de starkaste och mest ”tjänstebilsanpassade”. Det lär ha varit en black om foten för Toyota när det gäller att locka förmånsbilister (drygt 60 procent av försäljningen i Sverige går till privatköpare, en ovanligt hög andel i detta storlekssegment).
Dessutom har Avensis aldrig erbjudits med hybriddrivning (el och bensin), vilket som bekant är Toyotas paradgren. Den tekniken har de senaste åren hunnit sprida sig i nästan hela Toyotaprogrammet, från lilla Yaris till Auris och RAV4, så nog är det lite märkligt. I nästa Avensis lär tekniken finnas från start.
Avensis har heller aldrig funnits med något kryddstarkt recept i form av starkare motor, sportfjädring och tuffa svartlackerade exteriördetaljer. Det stärker bilden av en bilmodell som seglar tryggt på mellanmjölkens hav.
Flytvästarna sitter på plats dessutom. Avensis fick fem stjärnor hos Euro NCAP både när den var ny 2009 och efter den stora uppdatering som skedde 2015. Då hade Euro NCAP:s betygskrav höjts väsentligt, vilket brukar göra livet surt för åldrade konstruktioner (ja, sex år är en lång tid när det gäller bilsäkerhet på 2000-talet). Men Avensis svarade alltså upp mot de högre kraven.
Inte minst infördes ett aktivt säkerhetssystem, kallat Toyota Safety Sense, till den uppdaterade versionen. Systemet innefattar bland annat autobroms som fungerar i hastigheter mellan tio och 80 kilometer per timme. Som tillval finns även en så kallad millimetervågsradar som vidgar autobromsens arbetsområde ända upp till bilens toppfart och även kan upptäcka fotgängare.
Även försäkringsbolaget Folksam har haft ett gott öga till Avensis. Modellen hamnade under flera år på listan över de bilar som Folksam rekommenderar utifrån säkerhet i verkliga olyckor (baserat på utfall). Vid den senaste revideringen som presenterades nyligen gällande 2018 års modeller fanns inte Avensis med, vilket sannolikt beror på att miljöhänsynen har viktats hårdare.
Den omfattande ansiktslyftningen som ägde rum 2015 är lätt att känna igen utvändigt: helt ny front och ett bakparti med lite spetsigare linjeföring. Invändigt en rakt igenom ny instrumentpanel med modernare multimediasystem. Enligt Toyota är det snudd på fråga om en ny bil, men bottenplatta, karosstruktur och somliga motorer hängde med från 2009.
Däremot var hela elsystemet nytt (bland annat för att kunna administrera de aktiva säkerhetssystemen) och hjulupphängningarna uppdaterades. Knäkrockkudde blev standard.
Det var de facto ansiktslyftning nummer två. Den första ägde rum redan sent 2011 till 2012 års modell och var mer en finputsning.
Driftsäkerhet och bekymmersfritt bilägande brukar vara de främsta skälen att köpa en Toyota (som sagt – att slippa bli bundis med kundmottagaren på märkesverkstaden är inte alla nybilsköpare förunnat!). Avensis vansläktas inte. De fel som rapporterats är inte av allvarlig karaktär, mer småjox. Men rostskyddet kunde vara bättre från start, rapporterar tidningen Vi Bilägare som alltid kryper runt i testbilarnas hålrum.
Toyota drabbades hårt av krockkuddetillverkaren Takatas dribbel med kuddar som riskerar att inte lösa ut korrekt vid en kollision. Tyngdpunkten har varit på andra Toyotamodeller, men enligt en rapport kan Avensis tillverkade mellan april 2006 och december 2014 omfattas (det vill säga både nuvarande generation och den tidigare, T250).
Utbudet av begagnade Toyota Avensis är stort. Om vi sätter upp ett blött finger i luften och känner av temperatur och vindriktning i skrivande stund så konstaterar vi att det på Bytbil.com finns 661 exemplar till salu av årsmodellerna 2010–2017. Den billigaste är från 2011, har gått knappt 23.000 mil och säljs för 54.500 kronor. Flest salubilar finns det av 2016 års modell, hela 157 stycken.
På Blocket.se finns vid samma tillfälle 682 Avensis 2010–2017 till salu, varav bara 35 är privatsäljare och endast 40 har sedankaross. 400 är bensindrivna och 184 har automatlåda. Billigast är en dieselkombi från 2010 som gått drygt 27.000 mil och säljs för 35.700 kronor.
Så – varför kan Toyota Avensis vara ett bra köp? Jo, för en rimlig slant får man en rimligt rymlig, bekväm och rimligt utrustad bil i större mellanklassen. Den är inte bäst på något – utom möjligen slitstyrka och pålitlighet.
Faktum är att den därmed inte bara är perfekt för folk utan bilintresse. Alla vi som har en eller flera hobbybilar i garaget – sådana som kräver lika delar tålamod, kärlek och ekonomiska resurser – kan med fördel behöva något bekymmersfritt att frakta oss med till vardags.
Vem längtar inte efter glas kallt vatten emellanåt?