Köpa och serva bil under krisen - här är frågor och svar

Att ekonomin hålls i gång så mycket som möjligt under coronakrisen är viktigt för samhället.
Bilbranschen har vidtagit flera åtgärder för att öka säkerheten för sina kunder.
Här är frågor och svar över vad som gäller för dig som bilägare och bilköpare i några olika situationer.

Coronaviruset slår hårt mot många branscher och bilköpen och servicebokningarna har bromsat in kraftigt, uppger branschorganisationer. Samtidigt som vi måste skydda oss mot viruset och minimera smittoriskerna är det viktigt att försöka upprätthålla de ekonomiska aktiviteten – och bilen behövs för att samhället ska fungera. Här är några frågor och svar om vad som gäller som bilägare och bilköpare i olika situationer.

Vågar jag ta leverans av bilen under coronakrisen?
Folkhälsomyndigheten har hittills inte avrått från den typen av aktiviteter., och återförsäljarna har vidtagit extra åtgärder som att de inte skakar hand, har så korta leveransgenomgångar som möjligt av bilar och kan ofta också erbjuda hemleveranser. Enligt MRF rengörs bilar också extra ur hygiensynpunkt.

Kommer bilverkstäder att vara öppna som vanligt?
Enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förening bör verkstäder klassas som samhällsviktig verksamhet, så sannolikt kommer de flesta verkstäder försöka ha öppet så att bilar, bussar och lastbilar kan fortsätta repareras. Redan i dag har dock frånvaron gått upp på grund av att barn har varit hemma eller verkstadspersonalen varit extra försiktiga vid sjukdomar.

Vågar jag lämna bilen på service?
Folkhälsomyndigheten har hittills inte avrått från liknande aktiviteter när vi utför nödvändiga ärenden, och verkstäderna har vidtagit extra försiktighetsåtgärder och följer myndigheternas rekommendationer. För den som är orolig eller vill vara extra försiktig är det möjligt att lämna bilen utan att gå in på anläggningen. I alla bilar som lämnas tillbaka efter ett verkstadsbesök, har verkstaden rengjort ratt, dörrhandtag och andra hårda ytor som berörs.

Kan jag avboka servicen?
MRF och flera märkesverkstäder rekommenderar att kunder som känner minsta sjukdomssymptom ska stanna hemma och avboka besöket. Är du ute i god tid går det oftast bra att ändra servicetid av andra orsaker, men tänk på att servicen kan behöva göras för att garantin ska gälla på bilen.

Är det klokt att byta bil nu under coronakrisen?
Om du känner dig trygg med din ekonomiska situation kan det vara ett bra tillfälle att byta bil. Det finns sannolikt goda möjligheter att göra en bra prisförhandling i det rådande klimatet då färre köper ny bil. Men är du osäker och orolig är det kanske bättre att vänta, men i vissa lägen kan en bil i dag till och med vara en mer värdesäker placering än till exempel aktier. Det finns egentligen ingen som vet vad som ska hända och kan komma med säkra råd.

Kan jag avboka mitt bilköp eller avbryta mitt privatleasingavtal?
Det finns fastställda regler i MRF:s avtal vad som gäller om du vill bryta ett avtal om att köpa ny bil.
Avbeställer konsumenten bilen inom en vecka efter det att bindande avtal har ingåtts har sälj-företaget rätt till ersättning med 1,5 % av det avtalade priset, dock lägst 3 000 kr för en ny bil och 1 500 kr för en begagnad bil.
Vid senare avbeställning har säljföretaget rätt till ersättning med 7 %, dock lägst 3 000 kr.
Om bilen kostar mindre än 7,5 prisbasbelopp (354 750 kr) och kunden utan egen förskyllan råkat i varaktiga betalningssvårigheter genom t ex arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall är det möjligt att avbeställa utan ersättning om säljföretaget utan onödigt dröjsmål underrättas om avbeställningen.

Kan jag pausa min privatleasing?
Ett rullande privatleasingkontrakt går oftast att avbryta, men oftast får du betala en hög straffavgift. För de flesta bilmärken är avgiften mellan 30 och 50 procent av de kvarvarande månadsavgifterna. Det bästa är om du läser ditt eget kontrakt. En annan möjlighet är att överlåta avtalet till någon annan, det brukar vara möjligt efter kreditprövning.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com