Kia Stinger är tysk ingenjörskonst

Bakhjulsdriven sportsedan är Kias snabbaste hittills

Kia ställer världen på ända och lanserar en bakhjulsdriven tyskutmanare. Bakom Kia Stinger ligger också tysk design och teknik.

Albert Biermann är mannen bakom bilar som BMW M3, M4, M5 och M6. Som konstruktionschef på BMW M GmbH såg han till att märkets prestandabilar alltid skulle vara strået vassare än allt som Mercedes-AMG och Audi RS kunde slänga åt hans håll.

Men i december 2014 klev han ut genom fabriksportarna i München för sista gången, packade sina resväskor och flyttade till Sydkorea. Uppdrag: göra folk av folket på Kia. Eller närmare bestämt, han är numera högsta teknikansvarig för utvecklingen inom Hyundai Motor Company, som äger Kia. Där togs han emot av Peter Schreyer, lika tysk som Biermann och sedan 2006 ansvarig för koncernens design och skyldig till Kias förvandling från obskyr konservburkstillverkare till storspelare i mellanklassen.

Då kunde en Kia se ut så här.

Kia Motors

Innan Schreyer kunde en Kia se ut så här.

Biermann fick snart fullt upp. Ett stort modellprogram behövde styras upp och ställas in, så att varje bil inte bara fungerade, utan fungerade på det sätt som kunderna förväntade sig. Mängder med små justeringar ska ha gjort bilarna lite trevligare att köra, lite mer enhetliga i sitt uppträdande.

Men framför allt fick Biermann i uppdrag att utveckla en helt ny, bakhjulsdriven stor-Kia. Peter Schreyer hade redan 2011 presenterat en konceptbil, under namnet GT Concept, som behövde förverkligas i pressad plåt.

Nog känns grundformerna igen.

Kia Motors

Nog känns grundformerna igen.

Resultatet heter Kia Stinger och är någonting så ovanligt som en koreansk utmanare till det bästa som tyskarna har att erbjuda i mellanklassen, inte minst BMW 4-serien. Utseendet är typiskt för det formspråk som Schreyer introducerat och nog är Stinger rätt lik den redan rätt snygga Kia Optima, om än med mer utsträckta linjer.

Framför allt är Kia Stinger två steg upp på statusskalan och förvånande nog är den i grunden bakhjulsdriven. Den får till och med en mekanisk differentialbroms, som ska skänka sladdglädje till gasglada rondellvandaler. Tacka Biermann för det.

Om det ändå inte räcker, går det att beställa Stinger med fyrhjulsdrift. Då får man också torque vectoring, alltså ett sätt att använda bromsarna individuellt för att förbättra bilens balans.

På motorsidan erbjuds bara bensinmotorer: dels en tvåliters turbomaskin på 255 hästkrafter, dels en turboladdad V6 på 370 hästkrafter. Båda driver genom en åttaväxlad automatlåda.

Här finns också det mesta i modern elektronik, som adaptiv farthållare, autobroms, kollisionsvarnare, filkörningsassistans, varningssystem för bakomvarande trafik vid backning, döda vinkeln-varnare och trötthetsvarnare. Dessutom får man uppkoppling och infotainmentsystem, head up-display, mobilintegration och trådlös mobilladdare.

Några priser är inte klara i dagsläget, men Kia utlovar att de första svenska leveranserna kommer att ske under hösten. Då får vi se om Albert Biermanns tekniska trollspö faktiskt fungerat i praktiken.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com