Jaguar XKSS går i nyproduktion

Gatversionen av Le Mans-vinnaren Jaguar D-Type var världens första superbil

När Jaguar lade ner sin fabrikssatsning i Le Mans hade de drös halvfärdiga tävlingsbilar över. Av dem blev det Jaguar XKSS. Nu tar Jaguar upp tillverkningen igen.

Förr var det inte lika komplicerat med krocksäkerhet, utsläppskrav och certifieringar av olika slag. Så när Jaguar hade vunnit färdigt i Le Mans med sin revolutionerande monocoquekonstruktion D-Type efter 1956 års säsong – privatteam fortsatte vinnandet i flera år till – tog man de kvarvarande bilarna och bitarna, lade till en dörr åt passageraren, en vindruta och några kromlister. Jo, en sorglig trasa till sufflett hörde också till förändringarna. Och så fick man en modell till på programmet.

Inte vilken modell som helst heller, utan tekniken var rakt igenom den samma som i tävlingsbilarna. Det är som om Audi hade börjat sälja R18 e-tron med registreringsplåtar och Isofixfästen.

– Går den att få med dragkrok?

– Går den att få med automatlåda och dragkrok?

När sedan Steve McQueen brukade synas bakom ratten i sin XKSS fick modellen kultstatus. Tyvärr lyckades Jaguar bara skicka ut 16 exemplar till världen innan fabriken på Browns Lane brann ner och de sista nio bilarna försvann i lågorna.

Men det betyder att det fanns nio oanvända chassinummer kvar i fabrikens annaler och det är de nio bilarna som nu ska byggas. Genom att använda både ursprungliga konstruktionsritningar och modern scanningsteknik av befintliga bilar har ingenjörsstaben hos Jaguar Classic, divisionen som ansvarar för klassiska vagnar, byggt upp ett komplett produktionsunderlag.

Den nya seriens bilar ska vara specificerade exakt som 1957 års modell. Karosserna handknackas ur magnesiumlegerad plåt och ramarna bronssvetsas precis som förr. Motorerna, raka 3,4-liters raka sexor, har nytillverkade gjutjärnsblock, topplock och Weberförgasare.

Robotfri tillverkning.

Robotfri tillverkning.

Också i kabinen är den nya Jaguar XKSS trogen originalet, med specialtillverkad ratt, mässingsreglage och Smithsinstrument i originalutförande. Den enda skillnaden som Jaguar nämner är en mer krocksäker bensintank.

Varje bil tar 10.000 mantimmar att tillverka och de kommer att säljas för – håll i dig nu – drygt 10 miljoner kronor styck. Trots det är alla nio bilar redan beställda och bokade.

Foto: Jaguar, Audi
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com