Isetta var 1950-talets gunstling

Italiensk mopedbil blev tysk folkfraktare.

En snickarson från Italien skulle komma till undsättning när BMW behövde utöka modellprogrammet. Nu går Isetta en ny vår tillmötes.

Efter andra världskriget befann sig BMW i ett vakuum. Det fanns inte längre några militärmakter som ville ha deras flygmotorer och bilar fick de inte lov att bygga, inte för de allierade ockupationsmakterna. Fabrikerna var bombade till grus och de som inte var det hade Sovjetunionen dragit ner järnridån för. Så under de första åren tillverkade man cyklar och husgeråd.

Biltillverkningen tog inte fart igen förrän 1952 med den enorma lyxlimpan 501, eller barockängeln som den kom att heta i folkmun. Den var inte direkt riktad till de transporthungrande massorna som i krigets efterdyningar försökte bygga upp sin tillvaro igen. Snarare var barockängelns köpare industrialister och bankirer, personer som hade råd att hålla sig med chaufför.

BMW AG

Fanns även som BMW 502 med V8.

Det var då Renzo Rivolta klev in på scenen. Rivolta var italienare, son till en snickare och hade gjort sig en stadig hacka på kylskåpskompressorer. Och han hade börjat tillverka en bilmodell som var svaret på de transporthungrade massornas fråga. Iso Isetta var en billig liten bil, ett tvåsitsigt ägg med tvåtaktsmotor på knappt tio hästkrafter. Och Rivolta sålde licenser till höger och vänster så Isetta skulle komma att tillverkas i sex länder. Ett av dem var Västtyskland.

BMW gjorde nämligen Isetta till sin. Man behöll det charmiga utseendet, men under äggskalet hade BMW Isetta Moto Coupe knappt en enda komponent gemensam med Iso Isetta. Framför allt fick den en motor från BMW:s motorcykeldivision och tjänade på så sätt ett par hästkrafter.

BMW AG

Dags för dragrace.

Bilen blev en succé. De första fem månaderna såldes 10.000 exemplar och under de kommande åren skulle motorverken i München spotta ur sig 161.360 Isetta fram till nedläggningen 1962. Då hade BMW förstås redan utökat svansmotorprogrammet med de större 600- och 700-modellerna och var på god väg att återuppfinna sig själva med den så kallade Neue Klasse, den bil som är anfader till hela det modellprogram som vi känner som BMW:s i dag. Att BMW en gång byggde mopedbilar är främmande för de flesta i dag.

Men inte alla. Isettafebern grasserar i entusiastkretsar och för ett par år sedan lanserade en schweizisk entreprenör en modern bil med formgivning inspirerad av Isetta och alldeles nyligen visade den kinesiska golfbilstillverkaren Suzhou Eagle en kopia på BMW 600, tänkt att fungera som innerstadsbil åt den växande skaran kinesiska körkortstagare.

Suzhou Eagle

Inte blev den vackrare för det.

Med blott fem elektriska hästkrafter under huven lär den inte vara någon raket. Men vad gör väl det? Den ursprungliga Isetta handlade heller aldrig om fartrekord, snarare var en ett nyttofordon som (tillsammans med Volkswagen) satte Västtyskland på hjul.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com